Wykonanie
Tak przyrządzone
grzyby najbardziej lubimy podane na podpiekanej, chrupiącej kromce
wiejskiego chleba, na francuskim cieście lub podpłomyku. Bardzo polecamy z kieliszkiem
białego wina.Połączenie
grzybów z
orzechami włoskimi z pewnością docenicie. Podobne zastosowałam przy Kopytkach z
borowikami i
orzechami włoskimi . Wypróbujcie koniecznie :-)Polecamy też więcej przepisów na: PrzekąskiNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
grzyby (
borowiki i
kurki) oraz
orzechy.Składniki:300 g
grzybów (
borowiki i
kurki)100 g
orzechów włoskich3 obrane ząbki
czosnku1/2 małej
cebuli czerwonej150 ml
śmietany 30%1 łyżka
masła extra lub
masła klarowanego1 gałązka świeżego
tymiankukilka źdźbeł świeżego
szczypiorkusól,
pieprzPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o grzybach leśnych - czyli jak przechowywać i jaką stosować obróbkęwskazówki, jak mrozić
grzyby leśnea także poradnik o klarowaniu
masła - przepis krok po kroku ze zdjęciamiPrzygotowanie:Świeże
grzyby leśne oczyścić przy pomocy pędzelka (mrożone
grzyby rozmrozić).Większe sztuki pokroić, małe zostawić w całości.
Czerwoną cebulę bardzo drobno pokroić. Ząbki
czosnku przekroić na pół. Na patelni roztopić
masło, włożyć
grzyby, przesmażyć na średnio-dużym ogniu, dodać
czosnek,
tymianek, przyprawić
solą i
pieprzem. Pod sam koniec smażenia dodać
cebulę i
orzechy włoskie.
Grzyby zdjąć z patelni i zachować w cieple. Na patelnię, na której smażyły się
grzyby wlać
śmietanę i dokładnie wymieszać, aby połączyła się z całym smakiem wcześniej smażonych
grzybów. Doprawić
solą i
pieprzem.Na talerz wyłożyć grzankę,
ciasto francuskie lub podpłomyk i
grzyby z
orzechami - polać
sosem grzybowo-
śmietanowym. Dekorować
szczypiorkiem i
tymiankiem.


,Składnik główny:
grzyby,Składnik główny:
kurki,Składnik główny:
borowiki,Składnik główny:
ciasto francuskie,Składnik główny:
orzechy,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,