Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
czekolada gorzka 150 gramów
cukier 100 gramów
mąka tortowa 200 gramów
marmolada morelowa 150 gramów
płatki czekoladowe 100 gramów
wiśnie ze spirytusus 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 litrów
czekolada gorzka 250 gramów
koniak 20 gramówWykonanie:Ciasto: miękkie
masło utrzeć z
cukrem waniliowym, dodawać kolejno
żółtka, wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną 150g
czekolady.
Białka ubić na sztywna piane, dosypując stopniowo
cukier i delikatnie połączyć z masą. Mieszając powoli dodawać
mąkę. Przełożyć do prostokątnej, natłuszczonej i oprószonej
maka formy, wyrównać. Piec w 170 stopniach ok. 50 minut.Krem: do podgrzanej
śmietany dodać połamana
czekoladę, mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników, dodać
koniak i ostudzić.Zimne ciasto podzielić na 3 warstwy. Na pierwszą nałożyć krem i przykryć drugą warstwą, nałożyć
marmoladę, a
potem trzecią warstwę ciasta. Wierzch posypać
cukrem pudrem i
płatkami czekoladowymi. Pokroić w kostkę i podawać z
wiśniami ze
spirytusu lub kompotu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: