ßßß Cookit - przepis na Ciasto Mozartwurfel

Ciasto Mozartwurfel

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
czekolada gorzka 150 gramów
cukier 100 gramów
mąka tortowa 200 gramów
marmolada morelowa 150 gramów
płatki czekoladowe 100 gramów
wiśnie ze spirytusus 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 litrów
czekolada gorzka 250 gramów
koniak 20 gramów
Wykonanie:
Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka, wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną 150g czekolady. Białka ubić na sztywna piane, dosypując stopniowo cukier i delikatnie połączyć z masą. Mieszając powoli dodawać mąkę. Przełożyć do prostokątnej, natłuszczonej i oprószonej maka formy, wyrównać. Piec w 170 stopniach ok. 50 minut.
Krem: do podgrzanej śmietany dodać połamana czekoladę, mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników, dodać koniak i ostudzić.
Zimne ciasto podzielić na 3 warstwy. Na pierwszą nałożyć krem i przykryć drugą warstwą, nałożyć marmoladę, a potem trzecią warstwę ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem i płatkami czekoladowymi. Pokroić w kostkę i podawać z wiśniami ze spirytusu lub kompotu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11863/Ciasto-Mozartwurfel