Wykonanie
Ostatnio w Ikei wypatrzyłem świetne foremki do robienia pralinek i jak tylko pojechałem na zakupy to zaopatrzyłem się w ten gadżet.Kiedyś robiłem już podobne pralinki, dziś powtórzyłem tylko z innym nadzieniem o wiele słodszym niż poprzednio.Składniki:- 1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady- tabliczka
mlecznej czekolady- 4 łyżki
cukru- 250 ml 30%
śmietany- pół kostki
masła-
wiśnie- foremka na pralinki. Można ją kupić w sklepie Ikea (ok. 6 zł), Duka (24 zł) lub na allegroPrzygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Przygotowaną
czekoladę nakładamy do foremki za pomocą pędzelka. Ważne jest aby dno i boki były pokryte
czekoladą. Następnie wkładamy do lodówki na 15 minut by
czekolada zastygła.Przygotowujemy nadzienie: Do garnka wlewamy
śmietanę i wsypujemy
cukier. Stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia po czym ściągamy z ognia i dodajemy
masło i
czekoladę mleczną. Mieszamy do momentu aż
czekolada i
masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Na początku masa będzie bardzo rzadka, ale jak zacznie stygnąć, to
zrobi się gęstsza.Foremkę wyciągamy z lodówki. Do foremki wkładamy po jednej
wiśni, nakładamy nadzienie i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.Kiedy nadzienie już zastygło, ponownie zalewamy foremkę
czekoladą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie możemy wykładać pralinki z foremki.