Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 4 sztuk
masło 60 gramów
woda 1 szklanek
sól według uznania
twarożek 600 gramów
sherry 5 łyżek stołowych
papryka mielona 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól selerowa według uznaniaWykonanie:Lekko osoloną
wodę zagotować z
masłem. Wsypać przesiana
mąkę i wymieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka, przestudzić. Wbić po
jajku, cały czas mieszając. Szpryce napełnić
ciastem i wyciskać 24 ptysie wielkości
wiśni na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Każdego ptysia przeciąć w poprzek.
Twarożek zmiksować z
solą,
solą serelową oraz
pieprzem. Podzielić na pół. Jedną połowę przyprawić
sherry lub
porto, drugą -
papryką. Kremem
serowym napełnić połówki ptysiów i przykryć wieczkami.Uwagi:Ptysie można też napełnić
twarożkiem przyprawionym na słodko i podawać je na deser.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: