ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówjajka 4 sztukmasło 60 gramówwoda 1 szklaneksól według uznaniatwarożek 600 gramówsherry 5 łyżek stołowychpapryka mielona 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól selerowa według uznaniaWykonanie:Lekko osoloną wodę zagotować z masłem. Wsypać przesiana mąkę i wymieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka, przestudzić. Wbić po jajku, cały czas mieszając. Szpryce napełnić ciastem i wyciskać 24 ptysie wielkości wiśni na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Każdego ptysia przeciąć w poprzek.Twarożek zmiksować z solą, solą serelową oraz pieprzem. Podzielić na pół. Jedną połowę przyprawić sherry lub porto, drugą - papryką. Kremem serowym napełnić połówki ptysiów i przykryć wieczkami.Uwagi:Ptysie można też napełnić twarożkiem przyprawionym na słodko i podawać je na deser.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: