ßßß Cookit - przepis na Ptysie z nadzieniem serowym

Ptysie z nadzieniem serowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 4 sztuk
masło 60 gramów
woda 1 szklanek
sól według uznania
twarożek 600 gramów
sherry 5 łyżek stołowych
papryka mielona 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól selerowa według uznania
Wykonanie:
Lekko osoloną wodę zagotować z masłem. Wsypać przesiana mąkę i wymieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka, przestudzić. Wbić po jajku, cały czas mieszając. Szpryce napełnić ciastem i wyciskać 24 ptysie wielkości wiśni na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Każdego ptysia przeciąć w poprzek.
Twarożek zmiksować z solą, solą serelową oraz pieprzem. Podzielić na pół. Jedną połowę przyprawić sherry lub porto, drugą - papryką. Kremem serowym napełnić połówki ptysiów i przykryć wieczkami.
Uwagi:
Ptysie można też napełnić twarożkiem przyprawionym na słodko i podawać je na deser.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10765/Ptysie-z-nadzieniem-serowym