Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
filet z dorsza 4 sztuk
agrest 25 dekagramów
masło 2 dekagramów
oliwa 3 łyżek stołowych
cukier 6 dekagramów
szczaw 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
pieprzem.
Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać
masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek
wody. Powoli podgrzewać dopóki
agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę
agrestową przetrzeć przez sito, dodać
cukier, przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać do przecieru
agrestowego posiekany
szczaw lub
szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien
mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać
oliwę. Usmażyć
rybę na złoto. Polać ciepłym sosem
agrestowym. Potrawę podawać z
ziemniakami lub
pieczywem, posypaną
szczypiorkiem.Uwagi:
szczaw lub
szczypiorekKuchnia AngielskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: