ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 205 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomakrele wypatroszone 4 sztukpomidory 4 sztukseler naciowy 1 sztukczosnek 1 ząbkiolej 6 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychsól 1 łyżek deserowychWykonanie:Makrele umyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Ryby natrzeć (w środku i na zewnątrz) olejem wymieszanym z solą i czosnkiem. Odstawić na godzinę. Umyć seler. Odkroić zieloną część i odłożyć. Umyć pomidory, naciąć ostrym nożem na krzyż, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pomidory i seler pokroić w cząstki. Rozgrzać masło .w żaroodpornym naczyniu. Dusić seler 5 minut. Na warzywach ułożyć makrele i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Na 10 minut przed .końcem pieczenia dodać pomidory. Od cięte (zielone) części selera drobno posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Upieczoną rybę posypać posiekanym selerem i udekorować gałązkami.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: