Ciasto bananowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 1 1/2 szklanek
jajka 12 sztuk
mąka pszenna 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
olej 6 łyżek stołowych
banany 5 sztuk
sok bananowy 1 sztuk
budyń bananowy 1/2 sztuk
krem śmietankowy 2 sztuk
Wykonanie:
Ciasto;
żółtka oddzielić od białek.Białka miksować z cukrem,aż się rozpuści.Miksując,dodawać po jednym żółtku,po łyżce przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i olej.Dokładnie zmiksować.Dno i boki blachy posmarować olejem,posypać tartą bułką.Wlać ciasto i piec 40 minut.
Krem;
krem śmietankowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.Dodać proszek budyniowy,zmiksować.Jeden banan obrać,pokroić w małą kostkę,wymieszać z kremem śmietankowym,schłodzić w lodówce.Pozostałe banany obrać,pokroić na plasterki.Ciasto przekroić na dwa krążki,nasączyć sokiem bananowym.Na spodzie ułożyć plasterki bananów,posmarować kremem bananowym,przykryć ciastem,wyłożyć resztę bananów i krem.
Autor: ewelina1_12
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-28
ciekawy przepis
Autor: Kasia i Tomek
Data: 2009-04-17
Ciasto bananowe musi być pyszne! Zaraz jadę do sklepu po składniki :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7565/Ciasto-bananowe