ßßß
Dzień dobry moje kochane słoneczka, jejku jak ten czas szybko leci, mamy już piątek i za kilka dni święta. Jak tam wasze przygotowania i nastroje ? Mam nadzieję, że wszystko u was dobrze, zdrówko dopisuje bo zdrowie najważniejsze.Mam dla was przepis na super pierniczki, są od razu miękkie i mogą sobie leżeć w słoiku przez długi czas i nic się z nimi nie dzieje. Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierniczków czy ciasteczek to polecam wam ten przepis, dostałam go od koleżanki i jest naprawdę świetny.Składniki:- 200 g masła- 2 jajka- 4 łyżki powideł śliwkowych- 100 g miodu- 150 g cukru trzcinowego- 680 g mąki pszennej- łyżeczka sody i proszku do pieczenia- 40 g kakao- 3 łyżeczki przyprawy piernikowejWszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką lub po prostu za pomocą rąk. Chowamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Wyciągamy ciasto z lodówki na godzinę przed robieniem pierniczków.Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 , 5 cm i wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy pierniczki w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły.Przygotowujemy lukier- 30 g białek - białko z jednego jajka- 150 g cukru pudru- łyżeczka soku z cytrynyWszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut. Pierniczki lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w zamkniętym słoiku lub puszce.
