Wykonanie

Dzień dobry moje kochane słoneczka,
jejku jak ten czas szybko leci, mamy już piątek i za kilka dni święta. Jak tam wasze przygotowania i nastroje ? Mam nadzieję, że wszystko u was dobrze, zdrówko dopisuje bo zdrowie najważniejsze.Mam dla was przepis na super pierniczki, są od razu miękkie i mogą sobie leżeć w słoiku przez długi czas i nic się z nimi nie dzieje. Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierniczków czy
ciasteczek to polecam wam ten przepis, dostałam go od koleżanki i jest naprawdę świetny.Składniki:- 200 g
masła- 2
jajka- 4 łyżki
powideł śliwkowych- 100 g
miodu- 150 g
cukru trzcinowego- 680 g
mąki pszennej- łyżeczka
sody i
proszku do pieczenia- 40 g
kakao- 3 łyżeczki
przyprawy piernikowejWszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką lub po prostu za pomocą rąk. Chowamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Wyciągamy ciasto z lodówki na godzinę przed robieniem pierniczków.Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 , 5 cm i wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy pierniczki w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły.Przygotowujemy
lukier- 30 g
białek -
białko z jednego
jajka- 150 g
cukru pudru- łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut. Pierniczki lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w zamkniętym słoiku lub puszce.

