Wykonanie
Już kilka lat temu urzekły mnie choinki z pierniczków. Co roku miałam nabyć odpowiednie foremki, ale zawsze orientowałam się zbyt późno i już nigdzie nie mogłam ich znaleść. W tym roku wreszcie mam odpowiednie foremki. Zrobiłam choinki i wyglądają bosko. W rzeczywistości prezentują się jeszcze lepiej niż na wszystkich zdjęciach jakie widziałam. Jest to przeurocza ozdoba na świąteczny wigilijny stół.Odpowiednie foremki możecie nabyć w sklepie garneczki.pl
Ilość porcji: kilkanaście choinek (około setki pierniczków)Czas przygotowania: ok: 1,5hSkładniki:Na pierniczki550g
mąki pszennej300g
miodu120g
masła100g
cukru pudru60g
przyprawy do piernika1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakaoNa
lukier1
białkoOkoło szklanki
cukru pudruMasło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli
miód jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Na początku można użyć miksera, a następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto będzie gotowe odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. Tak przygotowane pierniczki pieczemy przez 8 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu odkładamy na blat do ostygnięcia.Przygotowujemy
lukier: Do szklanki wbijamy
białko i dodajemy tyle
cukru pudru, aż
lukier osiągnie pożądaną konsystencje. Jeśli chcemy wykonać pierniczki to układamy na przemian pierniczki,
lukier, aż stworzymy choinkę. Pomiędzy pierniczki nie dajemy za dużo lukru by nam nie „spłynął”. Całość posypujemy
cukrem pudrem w formie śniegu, barwnikami lub posypką.
Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ozdobę świątecznych pierników:
Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl