Wykonanie
![](/Data/Images/www.kulinarnamaniusia.pl\2020_slash_12_slash_kakao-piernikowe-z-bita-smietana/l/-777730687.jpg)
Dzień dobry moje słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na coś pysznego. Takie po prostu
kakao ale w takiej bogatszej wersji, z
przyprawą piernikową,
czekoladą i ubitą
śmietaną na wierzchu. A co jak szaleć to szaleć, coś nam się od życia przecież należy.Jak najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego to takie
kakao będzie idealne. No i ja uwielbiam takie piernikowe, grudniowe smaki.Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.Składniki:- 500 ml
napoju ryżowo-
kokosowego lub
mleka- 2 łyżeczki prawdziwego
kakao- łyżeczka
przyprawy piernikowej + łyżeczka do
śmietany- 2 łyżeczki
cukru kokosowego lub
cukru zwykłego + 2 łyżeczki do
śmietany- 4 kostki gorzkiej lub
mlecznej czekolady- 250 ml
śmietany 36%-
cynamon do posypania-
kakao kruszone ziarno do posypaniaDo garnka wlewamy
napój ryżowo-
kokosowy lub
mleko. Podgrzewamy. Wsypujemy
kakao,
przyprawę piernikową,
cukier i gorzką lub
mleczną czekoladę, mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż składniki się dobrze połączą a
czekolada rozpuści.Przelewamy
kakao do szklanek.Ubijamy
śmietanę, dodajemy
cukier kokosowy i
przyprawę piernikową.Ważne, aby
kakao chwilę przestygło i nie było bardzo gorące bo dodana
śmietana od razu nam się rozpuści.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ją na
kakao. Posypujemy po wierzchu
cynamonem i
kakao kruszonym.
![](/Data/Images/www.kulinarnamaniusia.pl\2020_slash_12_slash_kakao-piernikowe-z-bita-smietana/l/1316234212.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarnamaniusia.pl\2020_slash_12_slash_kakao-piernikowe-z-bita-smietana/l/1933721259.jpg)