ßßß
Dzień dobry moje słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na coś pysznego. Takie po prostu kakao ale w takiej bogatszej wersji, z przyprawą piernikową, czekoladą i ubitą śmietaną na wierzchu. A co jak szaleć to szaleć, coś nam się od życia przecież należy.Jak najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego to takie kakao będzie idealne. No i ja uwielbiam takie piernikowe, grudniowe smaki.Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.Składniki:- 500 ml napoju ryżowo-kokosowego lub mleka- 2 łyżeczki prawdziwego kakao- łyżeczka przyprawy piernikowej + łyżeczka do śmietany- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub cukru zwykłego + 2 łyżeczki do śmietany- 4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady- 250 ml śmietany 36%- cynamon do posypania- kakao kruszone ziarno do posypaniaDo garnka wlewamy napój ryżowo-kokosowy lub mleko. Podgrzewamy. Wsypujemy kakao, przyprawę piernikową, cukier i gorzką lub mleczną czekoladę, mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż składniki się dobrze połączą a czekolada rozpuści.Przelewamy kakao do szklanek.Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier kokosowy i przyprawę piernikową.Ważne, aby kakao chwilę przestygło i nie było bardzo gorące bo dodana śmietana od razu nam się rozpuści.Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ją na kakao. Posypujemy po wierzchu cynamonem i kakao kruszonym.
