Wykonanie

Podczas mojego pobytu w Hiszpanii zamiast tradycyjnych
jogurtów (które według mnie są tam niejadalne :)) ubóstwiałam właśnie ten deser, który można było kupić w małych pudełeczkach "na raz". U nas niestety,
póki co jest on nie do dostania, dlatego trzeba go sobie zrobić samemu :) A więc zapraszam Was na jedno z moich wspomnień
smakowych z tego pięknego
kraju.Składniki (na 2 porcje):100 g
ryżu400 ml
mleka (trochę więcej niż 2 szklanki)2-3 łyżki
cukru3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
cukru wanilinowego0,5 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Ryż gotujemy przez ok. 2/3 czasu podanego na opakowaniu (ja użyłam
ryżu dzikiego, który gotowałam 20 minut zamiast 35). Zagotowujemy
mleko. Oba składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (termoobieg) na ok. 1 godzinę, co 10-15 minut mieszając, żeby
ryż nie przywarł do naczynia.Po tym czasie dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy,
śmietanę i
cynamon. Wszystko mieszamy i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5-10 minut, a następnie podajemy jeszcze ciepłe.
