Wykonanie
Misa mocy, miska zdrowia,
poke bowl czy healthy bowl! Wiele nazw ale moc ta sama! Uwielbiam jedzenie, takie, kiedy
mogę pomieszać różne składniki z różnych kuchni świata. Dzisiejsza misa mocy to danie międzynarodowe. Zaczęłam od przyrządzenia hummusu. Znacie mnie i wiecie, że rzadko idę na łatwiznę i gotuję od podstaw. Kupuję suchą
ciecierzycę zalewam
wodą na noc i gotuję na drugi dzień. Czy jest to trudne? Oczywiście, że nie!Zdarza mi się, że zapominam o namoczeniu
ciecierzycy ale mam
plan B. W zamrażalce zawsze znajdę już namoczone strączki. Wystarczy je wrzucę do wrzątku i ugotuję. Zdradzę wam tajemnicę. Tak postępuję ze wszystkim strączkami. Według mnie hummus z własnoręcznie gotowanej
ciecierzycy jest o wiele smaczniejszy. Przygotowując hummus korzystam z przepisu na domowy hummus, który od czasu do czasu urozmaicam np. posypując go
przyprawą dukkah .
Misa mocy z halloumi to niezła doza
białka i tłuszczu. Halloumi to
ser solankowy, które zrumieniony na patelni nabiera smaku. Osobiście przepadam za tym
serem i stosuję go w mojej kuchni bardzo często, głównie na gorąco. Smażę plastry
sera bezpośrednio na patelni, zwykłej lub grillowej lub panieruję halloumi w przyprawach i migdałach przed smażeniem.
Kalafior to pospolite warzywo, które w misce mocy przechodzi metamorfozę. Wiele osób nie cierpi gotowanego
kalafiora, więc po co się męczyć skoro
kalafior można upiec. Pieczony
kalafior smakuje o wiele lepiej. Tym razem pokroiłam go na plastry,
skropiłam oliwą i piekłam al dente w nagrzanym piekarniku.C jeszcze zawiera miska mocy?
Awokado !
Awokado jest zdrowe i pełne wysokowartościowych kwasów tłuszczowych. Nc
dziwnego, że
awokado jest często zwane avo – mazing. Jem je codziennie jako dodatek do sałatki lub koktajlu .
Tak mocna jest miska mocy według dzisiejszego przepisu. Proste składniki, które ja zawsze mam w lodówce.Misa mocy2 porcjeSkładniki:120 g halloumi1 łyżeczka
kokosowego oleju do smażeniaporcja hummus, tutaj przepis1
awokado2 łyżeczki
przyprawy dukkah300 g
kalafiora1 łyżka
oliwysól i
przyprawy do smakugarść
włoskich orzechów50 g
sałatkowego miksu2 łyżki karmelizowanego
octu balsamicznego, tutaj przepis
Przygotuj dwie miski. Na dnie ułóż porcję
sałatkowego miksu i hummus. Pokrój halloumi na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor na rozgrzanym
kokosowym oleju. Uwaga, smażony halloumi pryska tłuszcz. Usuń liście z
kalafiora i twardą łodygę. Pokrój warzywo na plastry o grubości 1 cm.
Skrop oliwą, posyp
solą i
przyprawami wedle smaku. Piecz
kalafior w nagrzanym piekarniku na 200ºC.
Kalafior powinien być al dente, więc 25 minut w zupełności wystarczy.
Kalafiora i halloumi proponuję przyrządzić jednocześnie. Kiedy pieczenie
kalafiora dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i
kalafior na sałacie.
Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki
awokado i
orzechy.Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z
octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej
sałatkę sosem. Posypałam
sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!