Wykonanie
5 / 5(1 głos )Zupa krem z
pora i
batata jest połączeniem dość nieoczywistym, a nawet takim, które wydawać by się mogło, że do siebie nie pasuje. Z ciekawości chciałam połączyć właśnie te smaki. Ostry smak
pora oraz słodki smak
batatów. Wyszło przepysznie. Całość doprawiona sporą ilości
chili smakowała wyśmienicie. Podajcie tą zupę krem z domowymi grzankami i kleksem
śmietany. Będzie smakować wybornie. Jeżeli ta zupa Wam posmakuje, bądź szukacie inspiracji na inne kremy, zapraszam do poniższych przepisów 🙂 Smacznego!Krem z
cebuli i
czerwonej soczewicyPorcji: 4-5 Czas gotowania: 45 minutSkładniki500 g białej części
poracebula500 g
batatówłyżka
masła1,5 l
bulionuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chili (polecam więcej dla zaostrzenia smaku)
sól i
pieprz do smakugrzanki,
śmietana,
szczypiorek do podaniaPrzepis1
Por siekamy w paski.
Cebulę kroimy w
pióra.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.2Na patelni na łyżce
masła podsmażamy
pora i
cebulę do zeszklenia. Przekładamy do garnka, dodajemy
bataty i zalewamy ciepłym
bulionem.3Gotujemy około 20 minut do momentu, aż
bataty zmiękną. Całość blendujemy i doprawiamy gałką,
chili,
solą i
pieprzem.4Podajemy z grzankami,
śmietaną i
szczypiorkiem, bądź innymi
ziołami.