Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak w sosie
jabłkowym smakuje ciekawie, słodko – pikantnie, pysznie. To wspaniałe jesienne danie łączy razem wiele smaków.
Jabłka to najpopularniejsze
owoce, w Polsce jest ich ponad 60 odmian, a na całym świecie ok. 10 tysięcy.
Jabłka różnią się od siebie kolorem, kształtem, miękkością i smakiem.
Owoce zawierają bardzo dużo błonnika i pektyn (regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit) oraz przeciwutleniaczy, to źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia,
sodu, magnezu i żelaza. Z
jabłek można przygotować pyszne ciasta i słodkie placki i naleśniki,
nalewki,
octy ale można je również wykorzystywać do dań wytrawnych,
sosów i surówek .
Jabłka także można kisić .Porcja dla 4 osóbSkładniki:1 łyżka
oleju rzepakowego4 kawałki
kurczaka (np. 2 nogi i 2 piersi)2 twarde
jabłka1
cebula2 ząbki
czosnku100 ml
soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego lub gotowego)100 ml
sosu barbecue2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu cayenneSposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę.Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy, na nim obsmażyć na rumiano kawałki
kurczaka.
Mięso przełożyć do wolnowaru, dodać
jabłka.Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć
cebulę i
czosnek, dodać
sok jabłkowy,
sos barbecue,
miód,
sól i
pieprz cayenne, gotować ok 1 minuty.Cały sos przelać na
jabłka i
mięso.Wolnowar przykryć pokrywką i włączyć na „low” i gotować przez 3½ godziny.Smacznego!