Wykonanie
Całkiem przypadkiem natrafiłam na norweski
chleb lomper. Szukałam inspiracji jak wykorzystać resztki
ziemniaków i znalazłam ją na blogu North Wild Kitched. Jest to prosty przepis na
chleb typu podpłomyki, na który składają się ugotowane i zmielone
ziemniaki – u mnie odwieczne resztki. Przepis jest uniwersalny, ponieważ można użyć dowolnie wybraną
mąkę. Całkiem na luzie podeszłam do tego przepisu… Asch, całe moje gotowanie traktuję na luzie. Gotuję to co lubię, gotuję to co może mi posmakować, gotuję dla siebie, rodziny dla Was, na luzie!
Norweski lomper to prosty chlebek w postaci cienkich placków, który pasuje z czym popadnie. Idealny do zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić
chleb hot dog. Do przyrządzenia
chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych
ziemniaków i
mąki. Ten
chleb to takie podpłomyki, które można piec na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub na kamieniu do pizzy. Chlebek puszy się jak naan czy
pita, choć nie zawiera ani
drożdży, proszku czy innego środka. Prawda, że prosty chleb?
8 sztukSkładniki:300 g
ziemniaków, ugotowanych60 g
pszennej mąki +
mąka do podsypaniaDo przyrządzenia podpłomyków można użyć resztki
ziemniaków z obiadu zmiksowanych na puree. Świeżo ugotowane
ziemniaki odcedź z
wody i zmiksuj na puszyste puree. Ostudź. Następnie dodaj
mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Połowę
mąki pszennej mąki można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią. Podziel ciasto na małe kulki o wadze około 50 g. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek podsypując
mąką. Rozgrzej patelnię lub kamień do pizzy. Piecz placki po obu stronach po około 30 sekund.