ßßß
Norweski lomper to prosty chlebek w postaci cienkich placków, który pasuje z czym popadnie. Idealny do zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić chleb hot dog. Do przyrządzenia chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych ziemniaków i mąki. Ten chleb to takie podpłomyki, które można piec na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub na kamieniu do pizzy. Chlebek puszy się jak naan czy pita, choć nie zawiera ani drożdży, proszku czy innego środka. Prawda, że prosty chleb?
8 sztukSkładniki:300 g ziemniaków, ugotowanych60 g pszennej mąki + mąka do podsypaniaDo przyrządzenia podpłomyków można użyć resztki ziemniaków z obiadu zmiksowanych na puree. Świeżo ugotowane ziemniaki odcedź z wody i zmiksuj na puszyste puree. Ostudź. Następnie dodaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Połowę mąki pszennej mąki można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią. Podziel ciasto na małe kulki o wadze około 50 g. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Rozgrzej patelnię lub kamień do pizzy. Piecz placki po obu stronach po około 30 sekund.