Wykonanie
W ostatni weekend szalałam w kuchni i robiłam ostatnie już chyba
przetwory domowe. Lubię je przygotowywać i zimą otwierać takie słoiczki pełne pyszności. Mam dla was super przepis na
marmoladę jabłkową, znalazłam go u Moniki @pysznieczyprzepysznie. Mówię wam jaka ona jest pyszna i wychodzi bardzo gęsta, co mam nadzieję widać na zdjęciu. Już sobie wyobrażam smak rogalików z tą
marmoladą czy drożdżówek, naleśników.
Róbcie kochani bo naprawdę warto.Składniki:- 5 kg
jabłek- 2 kg
cukru- 1 szklanka
octu- łyżka
cynamonuJabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski lub dwóch dużych garnków. Zasypujemy
cukrem i wlewamy
ocet, mieszamy.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc.Następnie
jabłka zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy 1-1,5 godziny, aż
jabłka się rozpadną a nadmiar soku odparuje. Czas gotowania zależy od tego, ile soku
jabłka puściły i jak szybko się rozpadają.Ja gotowałam godzinę, następnie je zmiksowałam blenderem, aby miały gładką konsystencję i dodałam
cynamon. Gotowałam jeszcze 30 minut na małym ogniu, aby odparowały.Gorącą
marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Ja przykrywam słoiki kocem i zostawiam tak do całkowitego wystygnięcia.
Marmolada jest pyszna i bardzo gęsta, super nadaje się do naleśników, ciast,
ciasteczek czy rogalików.
Ocet dodany do
marmolady wyparowuje i w ogóle go nie czuć.