ßßß Cookit - przepis na Amerykańskie ciasteczka mocno czekoladowe – przepis

Amerykańskie ciasteczka mocno czekoladowe – przepis

nazwa

Wykonanie

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę o intensywnym smaku czekolady? Zrób ciasteczka w amerykańskim stylu! Są proste, nie wymagają użycia drogich składników, a wykonanie ich zajmuje kilkanaście minut. Takie wypieki to doskonałe rozwiązanie, gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego.
Trudno o prostszy i bardziej uniwersalny deser niż amerykańskie ciasteczka czekoladowe. Sprawdzą się jako podwieczorek do szklanki mleka lub dodatek do popołudniowej kawy. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasteczka mogą długo poleżeć, dlatego warto je zrobić na zapas. Zobacz, jak wykonać je krok po kroku!
Czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim
Do przygotowania wypieków będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Nie musisz mieć ponadto dostępu do nowoczesnych sprzętów, gdyż ciastka czekoladowe przygotujesz z użyciem własnych rąk. Z podanego przepisu wyjdzie Ci ok. 15 dość dużych ciasteczek, ale ich wielkość możesz uformować według własnego uznania. Co będzie Ci potrzebne?
Składniki:
100 g masła,
140 g cukru,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 małe lub jedno duże jajo,
150 g mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel
100 g Czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel
100 g Czekolada mleczna E.Wedel.
Sposób przygotowania:
Weź dużą miskę i utrzyj w niej masło, cukier i jajka. Możesz wykorzystać do tego mikser lub manualną trzepaczkę. Ważne, aby wszystkie składniki były ubite na jednolitą masę.
Do powstałego ciasta dodaj cukier wanilinowy, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę aż składniki dokładnie się połączą.
W tym czasie pokrusz tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej na niewielkie kawałki. Następnie dodaj je do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj. Na tym etapie nie używaj już miksera, gdyż ważne jest to, aby cząstki czekolady się nie pokruszyły.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem i układaj na niej uformowane ciasteczka. Staraj się, aby nie dotykały się one brzegami, a były porozkładane w delikatnych odstępach.
Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, wstaw do niego blachę z ciasteczkami i piecz z termoobiegiem przez ok. 15 min.
Ciasteczka są gotowe do jedzenia od razu po wystygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełeczku, wówczas na dłużej zachowają świeżość.
Jak wzbogacić przepis na ciasteczka czekoladowe?
Wykonanie ciasteczek jest nie tylko proste, ale daje również wiele możliwości modyfikacji przepisu. Możesz przed upieczeniem posypać je bakaliami, orzechami, migdałami lub skruszoną czekoladą, aby zyskały bardziej intensywnego smaku. Aby nadać ciasteczkom nieco kwaśnego akcentu, dobrym pomysłem będzie dodanie do ciasta wiśni w syropie.
Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący. Amerykańskie ciasteczka czekoladowe to doskonały sposób, aby poćwiczyć swoje umiejętności cukiernicze i zaskoczyć gości doskonałą przekąską.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/amerykanskie-ciasteczka-mocno-czekoladowe-przepis