Wykonanie
Delikatny, miękki
schab w sosie
cebulowym z
białym winem i
masłem. Pomysł na przepyszny, prosty domowy obiad.

Kolejna odsłona obiadowego
schabu – tym razem
schab w pysznym sosie
cebulowym na
białym winie. Na blogu pojawiły się już przepisy na
schab w sosie własnym i
schab w
sosie musztardowym, a ten niewątpliwie dołącza do
grona ulubieńców. Jeśli lubicie karmelizowany smak
cebuli w połączeniu z
masłem, koniecznie spróbujcie tego sosu. Wspaniale smakuje z
ziemniakami, kopytkami i przeróżnymi
kaszami.Dlaczego warto przygotować
schab tą metodą?Sos
cebulowy z
masłem ma niesamowity smak, który wspaniale zgrywa się z
mięsem.Dzięki dodaniu
białego wina,
schab szybciej i efektywniej kruszeje podczas duszenia, co zapewnia delikatne, mięciutkie
mięso.Danie nie wymaga wielu przypraw, duszenie
cebulki w
winie daje całą głębię smaku.Jeśli nie chcecie używać
wina, można podmienić je na większą ilość dobrego
bulionu i łyżkę
octu winnego, aby zyskać efekt miękkiego, kruchego
mięsa.
SchabW tym daniu użyłam
schabu wieprzowego, ale sprawdzą się także delikatniejsze, chudsze kawałki
mięsa, takie jak
polędwica,
stek wołowy, a nawet
pierś z kurczaka. Jeśli decydujemy się na twardsze kawałki
mięsa, trzeba
mieć na uwadze, że czas duszenia może się wydłużyć.
CebulaTen przepis najlepiej smakuje z użyciem zwykłej, żółtej
cebuli lub z białą
cebulą cukrową. Można także eksperymentować z
cebulą różową lub czerwoną, a nawet dla koloru i smaku podlać ją wytrawnym,
czerwonym winem.
Masło klarowaneUżywam do tego przepisu
masła klarowanego, ponieważ łączy w sobie dwie niesamowite właściwości –
maślany smak i wysoki punkt dymienia.
Masło klarowane to niemal 100% tłuszcz
mleczny, zostało pozbawione
białek mleka, więc można je podgrzewać do dużo większych temperatur niż zwykłe
masło. Jeśli nie dysponujecie
masłem klarowanym, można je podmienić na 2 łyżki dowolnego
oleju do smażenia (np. rzepakowego) i 1 łyżkę zwykłego
masła.
Białe winoW tym przepisie sprawdzi się wytrawne lub
półwytrawne wino np. Piniot Grigio, Sauvignon Blanc, choć lubię też dodawać wytrawnych win musujących takich jak Prosecco czy Cava. Wielu szefów kuchni zgodnie powtarza, że najlepsze
wino do gotowania to takie, które lubimy pić. Niby to oczywiste, ale spotkałam się niejednokrotnie z opinią, że do dań można kupić jakiekolwiek/gorszej jakości
wino, bo i tak odparuje podczas gotowania. To fakt,
alkohol w dużej części się ulotni, ale cały smak pozostanie w daniu. Ciężko jednoznacznie powiedzieć, które
wina będą dobre, bo każdy ma swój smak i swoje zdanie, więc punkt wyjścia pt. jest smaczne do picia, więc będzie smaczne w potrawie, uważam za bardzo
trafny :)
BulionBulion do tego dania można przygotować na wiele sposobów. To może być
mięsny lub
warzywny wywar, rozcieńczony rosół lub
bulion z domowej
kostki rosołowej . Wybór zależy od Was :)
MąkaDo tego przepisu użyłam uniwersalnej
mąki pszennej w typie 550. Nie polecałabym dodatku
mąki pełnoziarnistej w typie 2000, ze względu na grube zmielenie ziaren, sos nie będzie gładki.

Dlaczego przed smażeniem obtaczamy
mięso w mące?Ten zabieg pełni kilka funkcji: po pierwsze,
mięso obtoczone w
mące i obsmażone
traci mniej wilgoci niż
mięso smażone bez mącznej otoczki. Po drugie, gotowanie takiego opanierowanego
mięsa pozwoli dodatkowo zagęścić sos. Po trzecie, otoczka z
mąki podczas gotowania wchłonie wszystkie aromaty z sosu, przez co sprawi, że
mięso będzie smaczniejsze. Wreszcie, panierowane i usmażone
mięso chętniej i szybciej się rumieni, co oznacza, że szybciej zyskuje smak i aromat.
Schab w sosie
cebulowymPorcje: 4 porcjeSkładniki►
schab [400-500 g]►
cebula [ok. 400 g / 4 średnie sztuki]►
masło klarowane [30 g / 3 łyżeczki]►
białe wino [125 ml / 1/2 szklanki]►
bulion [3 szklanki]►
mąka pszenna [35 g / 3 łyżki]Dodatkowo:►
sól [1 łyżeczka]Przygotowanie400-500 g
schabu pokroić na kawałki o grubości 2 cm i długości ok. 5 cm, oczyścić z błonek i nakłuć widelcem.Oprószyć
mięso połową łyżeczki
soli, posypać 2 łyżkami
mąki i dobrze wymieszać.Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki
masła, dodać
mięso jedną warstwą, aby kawałki nie nachodziły na siebie. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż
schab zacznie brązowieć.W międzyczasie obrać
cebulę i pokroić w piórka.Zdjąć
mięso z patelni, dodać 1 łyżeczkę
masła, wrzucić
cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać do
cebuli pół łyżeczki
soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę.Partiami dolewać pół szklanki
białego wina, po każdym dodaniu wymieszać
cebulę i smażyć, aż
cebula wchłonie
wino.Gdy całe
wino się wchłonie, zalać
cebulę 3 szklankami
bulionu. Dodać
schab, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 30 min, aż
mięso będzie miękkie po przekłuciu widelcem.Pod koniec wymieszać pozostałą 1 łyżkę
mąki pszennej z 2 łyżkami
wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos
cebulowy zgęstnieje.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1 porcję256 kcal, 9 g węglowodanów, 12 g tłuszczu, 24 g
białka*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Przechowywanie i mrożenie
Schab przechowywać pod przykryciem do 2-3 dni w lodówce, odgrzewać z odrobiną
wody. Można także zamrozić danie w plastikowym woreczku lub pudełku, dzień przed przygotowaniem przełożyć z zamrażalnika do lodówki i kolejnego dnia podgrzać na patelni lub w piekarniku.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?Smacznego!