Wykonanie
Takie rzeczy wychodzą kiedy mam ochotę na coś pieczonego,
rukolę i trzeba wykorzystać resztki
fety z lodówki 🙂 Tak, mhhmmm… To jest tak dobre, że nawet nie wiem jak Wam to opisać. Koniecznie musicie spróbować. Ja te
bataty zjadłam na kolację, ale myślę, że jest to doskonały przepis na przystawkę na ciepło. Dlatego poniżej piszę, że z tej ilości składników wychodzą cztery porcje. Ale jeśli macie ochotę pójść w moje ślady, proszę bardzo… 😉SKŁADNIKI / 4 porcje
batat, 1 szt.
oliwa z oliwek, 3 łyżki
sól,
pieprz kolorowy,
pieprz cayenneSAŁATArukola, 2 garści
figi, 2 szt.
orzechy włoskie, 4 połówki
feta, 100 gSOS
oliwa z oliwek, 3 łyżeczki
musztarda, 2 płaskie łyżeczki
miód, 1/2 łyżeczki
ocet balsamiczny, 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w grube plastry.
Oliwę wymieszać z
przyprawami. Obtoczyć w nich plastry
batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.
Figi pokroić na 8 części.
Orzechy posiekać z grubsza, a
fetę pokruszyć.Składniki na sos dokładnie wymieszać. Połączyć z
rukolą,
figami,
orzechami i
fetą.
Bataty przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć
sałatę.


