ßßß Cookit - przepis na PIECZONE BATATY Z RUKOLĄ Z FIGAMI

PIECZONE BATATY Z RUKOLĄ Z FIGAMI

nazwa

Wykonanie

Takie rzeczy wychodzą kiedy mam ochotę na coś pieczonego, rukolę i trzeba wykorzystać resztki fety z lodówki 🙂 Tak, mhhmmm… To jest tak dobre, że nawet nie wiem jak Wam to opisać. Koniecznie musicie spróbować. Ja te bataty zjadłam na kolację, ale myślę, że jest to doskonały przepis na przystawkę na ciepło. Dlatego poniżej piszę, że z tej ilości składników wychodzą cztery porcje. Ale jeśli macie ochotę pójść w moje ślady, proszę bardzo… 😉
SKŁADNIKI / 4 porcje
batat, 1 szt.
oliwa z oliwek, 3 łyżki
sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne
SAŁATA
rukola, 2 garści
figi, 2 szt.
orzechy włoskie, 4 połówki
feta, 100 g
SOS
oliwa z oliwek, 3 łyżeczki
musztarda, 2 płaskie łyżeczki
miód, 1/2 łyżeczki
ocet balsamiczny, 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w grube plastry. Oliwę wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nich plastry batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.
Figi pokroić na 8 części. Orzechy posiekać z grubsza, a fetę pokruszyć.
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Połączyć z rukolą, figami, orzechami i fetą.
Bataty przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć sałatę.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/pieczone-bataty-z-rukola-z-figami