ßßß
Uwielbiam sałatki, przyrządzam je często na kolację lub na spotkanie w szerszym gronie przyjaciół. Nie mogę doczekać się lata! Wtedy sałatki są najlepsze, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają naturalnie, skąpane w słońcu po prostu tryskają zdrowiem. Trudno jednak czekać do lata, kiedy mam ochotę na sałatkę już dziś!
4 porcjeSkładniki:100 g sałatkowego mixu,150 g pomidorów koktajlowych20 oliwek kalamata125 g burrata125 g szynki prosciuttoWinegret50 ml oliwy½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich1 łyżka winnego octu1 łyżka soku z cytrynyszczypta soli i pieprzu
Opłukaj sałatę i osusz. Wyłóż na półmisek. Pomidory przekrój na pół i ułóż na sałacie wraz z oliwkami, kawałkami burrata i prosciutto. Do małej buteleczki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny. Wsyp suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie. Polej sałatkę winegretem tuż przed podaniem. Smacznego!