ßßß Cookit - przepis na Smażone pieczarki do obiadu

Smażone pieczarki do obiadu

nazwa

Wykonanie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Smażone pieczarki do obiadu to dodatek, który komponuje się dobrze z każdym rodzajem mięsa. Najlepszy natomiast będzie do pieczonego kurczaka czy kotletów schabowych . Ważne jest to, aby pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z serem i szynką. Zapraszam Was po przepis.
Zobacz też:
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami
Karkówka z pieczarkami
Składniki
500 g pieczarek
cebula
3 łyżki masła
łyżeczka domowej przyprawy warzywnej/wegety
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Przepis
1
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż wypuszczą wodę. Następnie przekładamy je na durszlak, aby je odcedzić.
3
Na drugiej patelni na 2 łyżkach masła smażymy do zeszklenia pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki, przyprawę warzywną i paprykę.
4
Smażymy na bardzo dużym ogniu co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pieczarki dobrze się przysmażą, nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/08/smazone-pieczarki-do-obiadu