Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Smażone
pieczarki do obiadu to dodatek, który komponuje się dobrze z każdym rodzajem
mięsa. Najlepszy natomiast będzie do pieczonego
kurczaka czy kotletów
schabowych . Ważne jest to, aby
pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane
pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z
serem i
szynką. Zapraszam Was po przepis.Zobacz też:
Sałatka z
pieczarkami marynowanymiOmlet z
płatkami kukurydzianymi,
kiełbasą i
pieczarkamiKarkówka z
pieczarkamiSkładniki500 g
pieczarekcebula3 łyżki
masłałyżeczka domowej
przyprawy warzywnej/wegetypół łyżeczki
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakuPrzepis1
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i smażymy
pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż wypuszczą
wodę. Następnie przekładamy je na durszlak, aby je odcedzić.3Na drugiej patelni na 2 łyżkach
masła smażymy do zeszklenia pokrojoną
cebulkę. Następnie dodajemy
pieczarki,
przyprawę warzywną i
paprykę.4Smażymy na bardzo dużym ogniu co jakiś czas mieszając, do momentu, aż
pieczarki dobrze się przysmażą, nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy
solą i
pieprzem.




