Wykonanie

Dzień dobry a w zasadzie już dobry wieczór. Ale mi ta sobota szybko zleciała, od rana ogarniam życie, zakupy zrobiłam wczoraj a dzisiaj gotowanie i sprzątanie. Ale już wszystko zrobione i można odpoczywać. Ostatnio chodziły za mną cały czas
faworki, wszędzie je widziałam dosłownie, więc nie wytrzymałam i także je zrobiłam. Kochani te
faworki robi się bardzo szybko i są bardzo łatwe, polecam i do tego są przepyszne. Przepis mam od Marzenki @fit_mamuska_pl. Robi się je z
serkiem mascarpone i naprawdę są mega. Spróbujcie koniecznie bo jestem pewna, że i wam bardzo zasmakują. A teraz idę zaparzyć sobie
kawkę i odpoczywam. Miłego wieczorku.Składniki:- 300 g
mąki pszennej lub tortowej- 250 g
serka mascarpone- 4
żółtka- łyżka
octu lub
spirytusu-
cukier puder-
olej do smażeniaDo miski wkładam
żółtka i
serek mascarpone, dodaję
mąkę,
spirytus (ja dałam
wódkę) i wszystko razem wyrabiam za pomocą dłoni, wyrabiam chwilkę, aby składniki się ze sobą dobrze połączyły. Ciasto chowam na godzinę do lodówki.Następnie ciasto dzielę na cztery części, każdą z nim rozwałkowuję podsypując blat delikatnie
mąką i kroję na paski, a paski na kawałki i na każdym kawałku pośrodku robię nacięcie i przez to nacięcie przeciągam jeden koniec.Rozgrzewam w garnku
olej i smażę
faworki porcjami na rumiano. Usmażone
faworki przekładam na talerz wyłożony papierem i odsączam z nadmiaru
oleju. Posypuję
faworki cukrem pudrem.Smacznego.

