ßßß
Dzień dobry a w zasadzie już dobry wieczór. Ale mi ta sobota szybko zleciała, od rana ogarniam życie, zakupy zrobiłam wczoraj a dzisiaj gotowanie i sprzątanie. Ale już wszystko zrobione i można odpoczywać. Ostatnio chodziły za mną cały czas faworki, wszędzie je widziałam dosłownie, więc nie wytrzymałam i także je zrobiłam. Kochani te faworki robi się bardzo szybko i są bardzo łatwe, polecam i do tego są przepyszne. Przepis mam od Marzenki @fit_mamuska_pl. Robi się je z serkiem mascarpone i naprawdę są mega. Spróbujcie koniecznie bo jestem pewna, że i wam bardzo zasmakują. A teraz idę zaparzyć sobie kawkę i odpoczywam. Miłego wieczorku.Składniki:- 300 g mąki pszennej lub tortowej- 250 g serka mascarpone- 4 żółtka- łyżka octu lub spirytusu- cukier puder- olej do smażeniaDo miski wkładam żółtka i serek mascarpone, dodaję mąkę, spirytus (ja dałam wódkę) i wszystko razem wyrabiam za pomocą dłoni, wyrabiam chwilkę, aby składniki się ze sobą dobrze połączyły. Ciasto chowam na godzinę do lodówki.Następnie ciasto dzielę na cztery części, każdą z nim rozwałkowuję podsypując blat delikatnie mąką i kroję na paski, a paski na kawałki i na każdym kawałku pośrodku robię nacięcie i przez to nacięcie przeciągam jeden koniec.Rozgrzewam w garnku olej i smażę faworki porcjami na rumiano. Usmażone faworki przekładam na talerz wyłożony papierem i odsączam z nadmiaru oleju. Posypuję faworki cukrem pudrem.Smacznego.
