Wykonanie
Jak to mówią: dzień święty należy święcić, a w szczególności tak przyjemny dzień, jakim jest tłusty czwartek :) Lekkie, chrupiące, najlepsze!

Składniki ( na ok.75 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej (najlepiej typ 405)płaska łyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
cukru pudru3
żółtka1
jajko2 łyżeczki
spirytusu1 łyżeczka
octu2 łyżki kwaśnej
śmietany+
olej do smażeniaPrzesianą
mąkę (1,5 szklanki), proszek i
cukier puder wymieszać w misce. Następnie dodać
żółtka,
jajko,
spirytus,
ocet,
śmietanę. Wyrabiać ciasto stopniowo dosypując pozostałą część
mąki, tak przez ok. 15 minut, aż ciasto nie będzie się kleić. Gotowe podzielić na dwie części, rozwałkować bardzo cienko, paski o szerokości 3 cm wykrawać nożem, naciąć na środku i przewlec, tak uformowane
faworki wrzucić do nagrzanego
oleju i smażyć do lekkiego zarumienienia. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem.

"Mgła sprawia, że znajome wydaje się obce" ~ Stephen King