ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami

Gołąbki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dobry wieczór kochani. Tak ostatnio chodziły za mną gołąbki i po prostu musiałam je zrobić, mam tak czasami, że jak najdzie mnie ochota to nie ma rady. Gołąbki uwielbiam i mogłam bym je jeść niemal codziennie, tylko nie zawsze mam czas, aby je zrobić. Wybieram kapustę włoską, bo zdecydowanie to szybsza wersja. Farsz - w sumie za każdym razem jest inny, dodaje rożne składniki, które akurat mam pod ręką i już. Tym razem dałam dużo suszonych pomidorów ze słoika. I wiecie co wyszły po prostu przepyszne. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 200 g ryżu jaśminowego
- słoik pomidorów suszonych w oleju
- sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na patelnię z łyżką oleju i dosłownie chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Dodajemy go do mięsa.
Pomidory z oleju osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa i ryżu. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Liście kapusty włoskiej sparzamy we wrzątku, odcinamy twardą część - czyli nerwy. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, ja wykładam jeszcze liśćmi z kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Ja piekę z naczyniu z pokrywką, po 30 minutach zdejmuje pokrywkę, aby gołąbki się zarumieniły. Jeżeli nie masz pokrywki to można gołąbki przykryć po prostu liśćmi kapusty.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/02/goabki-z-miesem-ryzem-i-suszonymi.html