Wykonanie

Dobry wieczór kochani. Tak ostatnio chodziły za mną gołąbki i po prostu musiałam je zrobić, mam tak czasami, że jak najdzie mnie ochota to nie ma rady. Gołąbki uwielbiam i mogłam bym je jeść niemal codziennie, tylko nie zawsze mam czas, aby je zrobić. Wybieram
kapustę włoską, bo zdecydowanie to szybsza wersja. Farsz - w
sumie za każdym razem jest inny, dodaje rożne składniki, które akurat mam pod ręką i już. Tym razem dałam dużo
suszonych pomidorów ze słoika. I wiecie co wyszły po prostu przepyszne. Polecam i życzę smacznego.Składniki:- główka
kapusty włoskiej- 500 g
mięsa mielonego z
kurczaka- 200 g
ryżu jaśminowego- słoik
pomidorów suszonych w
oleju-
sól,
pieprz- łyżka
oleju rzepakowego- 1
jajkoMięso mielone przyprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na patelnię z łyżką
oleju i dosłownie chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Dodajemy go do
mięsa.
Pomidory z
oleju osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki, dodajemy do
mięsa i
ryżu. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
jajko i ponownie mieszamy.Liście
kapusty włoskiej sparzamy we wrzątku, odcinamy twardą część - czyli nerwy. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, ja wykładam jeszcze liśćmi z
kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Ja piekę z naczyniu z pokrywką, po 30 minutach zdejmuje pokrywkę, aby gołąbki się zarumieniły. Jeżeli nie masz pokrywki to można gołąbki przykryć po prostu liśćmi
kapusty.
