Wykonanie
            Polewa czekoladowa do obowiązkowy składnik niejednego wypieku. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej ciast, 
tortów, kruchych 
ciasteczek, muffinków, pączków i innych deserów. Najlepszą polewę możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach. Istnieje na to wiele sposobów, a każdy mistrz kuchni preferuje swój własny. Dziś pójdziemy o krok dalej prezentując 3 przepisy na pyszną 
czekoladową polewę z 
orzechami.Każda z receptur ma jeden wspólny element, który stanowią 
orzechy. Niezależnie od tego, czy wybierzemy 
orzeszki ziemne, 
orzechy laskowe, 
migdały, 
nerkowce czy 
orzechy włoskie, zanim trafią one do pysznej gęstej polewy, powinny zostać rozdrobnione. Jeśli nie przepadasz za 
orzechową goryczkę, 
orzechy należy zalać wcześniej wrzątkiem, namoczyć, a następnie obrać ze skóry, co może być jednak żmudnym zadaniem. Polewa z 
gorzkiej czekolady bywa także wzbogacana innymi 
bakaliami, na przykład 
żurawiną. Przejdźmy do sprawdzonych przepisów!
Polewa czekoladowa z 
orzechami – najszybszy sposób przygotowaniaZacznijmy od najprostszego rozwiązania, które powinno przypaść do gustu osobom cierpiącym na brak czasu. W tym przypadku 
polewa czekoladowa powstanie w tradycyjny sposób, a dopiero po umieszczeniu jej na wypieku zostanie przysypana 
orzechami. Jak zrobić pyszną polewę w zaledwie kilka minut? 
Gorzką czekoladę dobrej jakości, taką jak 
czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel należy umieścić w kąpieli 
wodnej. Miska ustawiona na garnku z wrzącą 
wodą nie powinna bezpośrednio się z nią stykać. Gdy 
czekolada całkowicie się roztopi, należy ją wymieszać, wylać na ciasto lub 
ciasteczka i obficie przesypać 
orzechami zanim wystygnie.
Polewa czekoladowa z 
masła, 
czekolady i 
orzechówDruga koncepcja przygotowania polewy jest nieco bardziej zaawansowana, choć równie łatwa w wykonaniu. 
Polewa czekoladowa powstanie ze 100 g 
masła, 5 łyżek 
cukru, 50 g 
gorzkiej czekolady, 
trzech łyżek 
mleka, 
trzech łyżek 
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i dwóch garści ulubionych 
orzechów. Oczywiście proporcje zależnie od przeznaczenia mogą zostać podwojone lub potrojone.Najpierw należy roztopić 
masło w małym garnuszku, w taki sposób by zdążyło się podgrzać, ale nie zagotować. Później do naczynia wsypujemy pokruszoną 
gorzką czekoladę oraz 
kakao i wlewamy 
mleko. Masę należy starannie mieszać, dopóki cała 
czekolada się nie roztopi, a składniki nie stworzą jednolitej gładkiej struktury. 
Polewa czekoladowa nie powinna się zagotować, dlatego w razie potrzeby garnuszek można na jakiś czas zdjąć z ognia. Na samym końcu do jego wnętrza wystarczy wsypać ulubione rozdrobnione 
orzechy i wymieszać polewę. Najlepiej wykorzystać ją, gdy jest jeszcze gorąca.W trzecim przepisie 
masło zastąpimy 
margaryną i skondensowanym 
mlekiem. Odpowiednie proporcje to 3 łyżki 
cukru, pół kostki 
margaryny oraz 200 g 
zagęszczonego mleka. 
Margarynę roztapiamy w garnku lub w rondelku i jednocześnie dodajemy do niej 
cukier, 
czekoladę, 
mleko i oczywiście 
orzechy. Tym razem 
polewa czekoladowa z 
orzechami będzie gotowała się na wolnym ogniu przez przynajmniej 5 minut, a w trakcie tego procesu wymaga mieszania. Efekt stanowić będzie gęsta masa idealnie komponująca się na przykład z kruchym 
ciastem.