Wykonanie
Sajgonki można robić na różne sposoby, ja tym razem robię tylko warzywne.Składniki:-
cebula czerwona-3
marchewki-2
pietruszki-mały
seler-po połowie
papryki żółtej i czerwonej-ząbek
czosnku-
sól,
pieprz-
chili-
papier ryżowy-
olej do smażeniaWykonanie:Warzywa kroimy w drobne paski ,
cebulę w piórka i po kolei na
olej wrzucamy
cebulę , blanszujemy , następnie
marchew i resztę warzyw. Dusimy mieszając od czasu do czasu.Doprawiamy na ostro, Warzywa powinny być chrupkie. Studzimy.
Ryżowy papier moczymy parę sekund w wodzie, kładziemy na ściereczkę i obracamy z jednej na drugą stronę. Nakładamy farsz , zawijamy boki do środka i dalej jak naleśnik.Papier robi się wilgotny i ładnie się skleja. Układamy w odstępach bo się sklejają.Sajgonki smażymy do rozgrzanym
oleju na złoto. Podajemy z
ostrym sosemsłodko-kwaśnym.