Wykonanie
Delikatne, nie za słodkie ciasto. Idealne na specjalne okazje. Ja zrobiłam je dla mojej kochanej mamuśki na 88 Urodziny. Polecam bardzo.
Zaczynamy od masy bezowej –
białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest
białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać
cukier. Po dodaniu całej ilości
cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę z
białek. Na górę wysypać
płatki migdałów.Ubijanie masy bezowej w thermomixnałożyć motylek, wlać
białka i szczyptę
soli, bijać obroty 3,5, czas 4 minutyubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać
cukierubijać jeszcze 30 sekund obroty 3wylać masę na blaszkę i obsypać
płatkami migdałówPieczenie masy z
białek – Nagrzać piekarnik do 200 C i piec
bezę dokładnie 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze kolejną godzinę i 15 minut. Gdyby po godzinie
beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić
bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki.
Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto na dno blaszki, lekko przydusić i nakłuć widelcem.Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić blaszkę następnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec 20 minut. Odstawić do ostudzenia.Wykonanie kruchego ciasta w thermomixwszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wyrobić ciasto obroty 4, czas 15 sekundnastępnie wyjąć z naczynia lekko zgnieśćwłożyć ciasto do woreczka foliowego i na godzinę do lodówkiwłożyć ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygnieść i nakłuć widelcem. Blaszka musi być ta samo w której piekła się
beza.Przygotowanie
galaretki –
galaretki rozmieszać w przegotowaną wrzącą
wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu aż
galaretka zacznie tężeć.Na upieczonym i zimnym cieście kruchym rozłożyć pokrojonego w grube kawałki
banana ( 2cm kawałki ), obrane
mandarynki i odsączone
ananasy. Zalać wszystko tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało.Przygotowanie masy śmietanowej –
Żelatynę zalać odrobiną zimnej
wody, tyle żeby napęczniała. Następnie zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ze szczyptą
soli ubić na sztywno. Na koniec dodać
cukier puder i delikatnie wymieszać. Wlać
żelatynę i szybko wymieszać. Natychmiast wylać na
galaretkę.Delikatnie zdjąć papie z
bezy i położyć na
śmietanie. Przykryć i ponownie wstawić do lodówki.Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce lub na całą noc.Przygotowanie masy śmietanowej w thermomixnałożyć motylek, wlać
śmietanę i szczyptę
soli, ubijać obroty 3,5 Nie podaję czasu bo trzeba sprawdzać. jak już
śmietana jest gęsta dodać
cukier, zimną
żelatynę, wymieszać obroty 1, czas 5 sekundCiasto pycha, polecam.