ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy pudding z malinami

Czekoladowy pudding z malinami

nazwa

Wykonanie

Bardzo czekoladowe ciasto z malinami konsystencją przypominające czekoladowy pudding. W smaku wytrawne (opinia dzieci, ale ją podzielam), intensywnie czekoladowe, oczywiście zwiększające poziom tak potrzebnych o tej porze roku endorfin ;). Ciasto zostało nazwane puddingiem, choć w rzeczywistości nim nie jest - to jednak konsystencja przejściowa między puddingiem a ciastem. Idealnie podajemy je godzinę po wyjęciu z piekarnika, potem z każdą godziną traci swoją luźną budyniową konsystencję zastępując ją bardziej zwartą, ciastową, czekoladową. To ciasto to marzenie każdego czekoholika ;).
Składniki:
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
250 g masła
1 łyżka likieru malinowego (można zastąpić innym)
95 g drobnego cukru do wypieków
95 g jasnego cukru muscovado
250 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki
370 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 duże jajka
250 g malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnku umieścić masło, likier, oba cukry, czekoladę, kawę i wodę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Powinien powstać gładki i błyszczący sos czekoladowy (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Garnek zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut.
Do ciepłej mieszanki wbić jajka i całość wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia (nie mieszać zbyt długo). Otrzymana mieszanka będzie rzadka.
Połowę ciasta przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Ciasto jest rzadkie, więc należy upewnić się, że forma nie będzie przeciekać. Na połowę ciasta wyłożyć 250 g malin i na nie przelać resztę ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut. Wypieczonego ciasta nie sprawdzamy patyczkiem, nie będzie to miarodajne. Gotowe ciasto wyrośnie i popęka. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Stygnąć może delikatnie opaść a pęknięcia się wyrównają. Po godzinie oprószyć cukrem pudrem a na wierzch wyłożyć pozostałe maliny.
Ponadto:
maliny do wyłożenia na wierzch
cukier puder do oprószenia
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "How to eat" Nigella Lawson.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowy-pudding-z-malinami