Wykonanie
To zdjęcie znalazłam przeglądając fotografie w starych folderach. Robiłam tę
sałatkę wiosną rok lub więcej temu, ale pieczone
buraczki są zawsze na czasie i przepis się przyda. Warzywa korzeniowe a zwłaszcza
buraczki zachowują jeszcze swoje właściwości odżywcze a upieczone smakują szczególnie. W tej
sałatce upieczone
buraczki położyłam na rozdrobnionej sałacie lodowej, ale może to być też każda inna.
Sery – tu domowa
feta i
mozzarella pasują do
buraczków zawsze, dorzuciłam jeszcze trochę ziaren , by coś fajnie chrupało. Zdrowa i pyszna wiosenna
sałatka .pół główki
sałaty lodowejkilka upieczonych
buraczkówpół
mozzarelli15 dkg
fetygarść pestek
słonecznikałyżka uprażonego
sezamusól,
pieprz z młynkałyżeczka
ziół prowansalskichłyżka
octu jabłkowego ( miałam domowy)łyżka dobrego
olejuSałatę rwiemy na kawałki , rozkładamy na dużym talerzu lub półmisku, lekko solimy.Pieczone
buraczki obieramy i kroimy w dość grube plastry, rozkładamy na sałacie. Dorzucamy
sery pokruszone na kawałki , polewamy
octem jabłkowym i
olejem tłoczonym na zimno lub
oliwą. Posypujemy
solą ( ostrożnie, bo
feta jest słona) ,
pieprzem z młynka i ulubioną mieszanką
ziół ( ja dałam prowansalskie) . Na koniec posypujemy
pestkami słonecznika i uprażonym
sezamem.Jak już wspomniałam, pieczone
buraczki są pyszną bazą do wszelkiego rodzaju sałatek. Na sałacie, z
serami i pestkami smakowały doskonale.Smacznego !
(Odwiedzone 39
razy, 1 dzisiaj)