Wykonanie
Powstała, żeby spożytkować resztki słoikowe z lodówki, co nie znaczy, że nie nadawały się do jedzenia :) Wyszło smacznie, tanio, myślę, że nikt by się nie domyślił, że była jedną, wielką improwizacją ;)
Składniki:- 1/2 główki
sałaty lodowej,- 1/2 większego słoika dyni marynowanej ( domowa),- 3/4 słoika
buraczków małych, marynowanych w całości ( domowe ),- 4-5 plastrów
żółtego sera,- 2 kawałki
chleba żytnio - kukurydzianego ( lub innego
razowego ),- 1 łyżka
oleju.Sos :- 1/4 filiżanki zalewy z
buraków,- 1 łyżka
octu balsamicznego,- 1 łyżeczka
miodu,- 1 łyżeczka
oleju,-
zioła prowansalskie,-
sól,
pieprz.Wykonanie :
Sałatę pokroić w paski i ułożyć na dnie miski.
Ser i
buraczki pokroić w zapałkę, rozsypać po sałacie. Dołożyć kawałki dyni i grzanki przygotowane z pokrojonego w kostkę i usmażonego na łyżce
oleju chleba. Na koniec polać sosem i zjadać ze smakiem :)