Wykonanie
Lista składników1 kg
mięsa z
golonki, bez kością 200 g
szynki,
schabu lub
polędwicy 1 łyżeczka saletry 1 łyżeczka suszonego
majeranku 1/2 łyżeczki
ostrej papryki 1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowego na czubku łyżeczki
pieprz czarny 1/2 szklanki
wody szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka
żelatyny plus trochę
wodyPrzepyszna
wędlina, takie śniadanie to rozkosz 🙂 Robiąc taką
wędlinę wiem co jem i jak to było zrobione.

Przygotowanie
mięsa – z
golonki zdjąć skórę, wyciąć tłuszcz i odciąć całe
mięso z kości. Pokroić na mniejsze kawałki. Lekko ubić tłuczkiem.
Schab pokroić na większe kawałki. Oczywiście także rozbić delikatnie.
Mięso włożyć do miski i dodać wszystkie
przyprawy, wlać
wodę. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach zamieszać. Teraz wszystko jeszcze raz dokładnie ubić.
Żelatynę rozmieszać w odrobinie
wody i dodać do
mięsa. Wlać do
mięsa i ponownie zamieszać.
Mięso włożyć do woreczka, starać się zrobić do bardzo dokładnie. Włożyć worek do
szynkowara i dołożyć
mięso. Dokładnie ubić, żeby pozbyć się powietrza. Zawinąć i zamknąć. Do wysokiego garnka wlać
wodę, tyle żeby
woda sięgała do 4/5 wysokości
szynkowaru. Ja wkładam do ciepłej
wody. Gotować
kiełbasę w 80 C przez 1 godzinę i 30 minut.Nigdy nie otwierać
szynkowaru . Trzeba czekać aż całkowicie będzie zimny.Jak już jest całkowicie zimny, włożyć do lodówki i zostawić tak na całą noc. Teraz już można wyjąć i zajadać.Smacznego.