Wykonanie
To już któraś z kolei
szynka z
szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z
galaretką. Pyszności!
Składniki:ok. 430 gramów mini
szynki parzonej wieprzowejok. 400 gramów
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 płaska łyżka słodkiej, mielonej,
czerwonej papryki2 płaskie łyżki
majeranku1 płaska łyżka
pieprzu1/2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodyZagotowujemy
wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy
szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szerokiMini
szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini
szynkę i wlewamy
żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy...
... i przekładamy do woreczka
Woreczek z
mięsem przekładamy do
szynkowara...
... zamykamy go i wkładamy do garnka z
wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura
wody 95 stopni C, temperatura
mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni CWyjmujemy
szynkowar i studzimy (teraz jest taka
pora roku, że ja wystawiłam
szynkowar na balkon)Po wystudzeniu wkładamy
szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc)Wyjmujemy
szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą
wędlinę. Powstałą
galaretkę wykładamy na kanapki wraz z
szynką :)
Smacznego :)