Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Jak tam mija wasz weekend. Mój naprawdę super, wczoraj oczywiście było jak zawsze sprzątanie i gotowanie, zrobiłam drożdżówki z
truskawkami i kruszonką i także ciacho na zimno. Dla mnie to takie wspomnienie z lat dzieciństwa - moja mama bardzo często nam robiłam takiego śmietanowca, ale najczęściej z
galaretkami. Ja zrobiłam z
truskawkami, trzeba korzystać
póki jeszcze są. Ja już sporą ich ilość zamroziłam i czekam teraz na
czereśnie. Ciacho jest łatwe i szybkie do zrobienia, trzeba tylko poczekać, aż stężeje w lodówce. Najlepiej je zrobić wieczorem a na drugi dzień zjeść do
kawki.Życzę wam cudownej niedzieli, słoneczka i rodzinnego ciepła. No i zapraszam na ciacho.Składniki:- 1000 ml
śmietany 18%- 20 g
żelatyny- 150 g
cukru- 500 g
truskawek- kilka
herbatników kakaowych na dno blaszki- łyżka
masła do wysmarowania formy- garść listków świeżej
mięty- kilka bezDo miski przelewamy
śmietanę i dodajemy
cukier, mieszamy.
Żelatynę namaczamy w 100 ml zimnej
wody, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Formę smarujemy
masłem i dno wykładamy
herbatnikami.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.
Miętę drobno siekamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji.Do garna wlewamy
wodę i zagotowujemy, wstawiamy miskę z
żelatyną i chwilkę gotujemy, aż
żelatyna się rozpuści, następnie wkładamy miskę na chwilkę do zimnej
wody, aby
żelatyna się ciut schłodziła.Do
śmietany wlewamy
żelatynę i mieszamy. Dodajemy pokrojone
truskawki (200 g zostawiamy do dekoracji) i posiekaną
miętę, mieszamy i masę wylewamy na
herbatniki.Na wierzchu układamy resztę
truskawek, dekorujemy
bezami i listkami świeżej
mięty. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego.