Wykonanie
Noc z 30 kwietnia na 1 maja nosi w Finlandii nazwę Vappu (obecnie święto przypada 1 maja), czyli noc Walpurgii . W dawnej kulturze germańskiej był to czas złych duchów i czarownic. Tak jak w przypadku celtyckiego Beltane 1 maja uważano za początek lata. Obecna nazwa święta wywodzi się od imienia świętej Walburgi (710-779) – córki angielskiego księcia Ryszarda z Wessex (zm. 722), która poświęciła życie na działalność misyjną na terenie pogańskich Niemiec. W Finlandii zaczęto celebrować dzień 1 maja w XVIII w. Początkowo było to święto ludzi z wyższych klas, którzy z tej okazji urządzali przejażdżki konne i przyjęcia, których ważną częścią było spożywanie
miodów pitnych. W XIX w. Vappu zaczęło być wydarzeniem uczniów, a także klasy pracującej, gdyż od 1890 r. łączone jest ze Świętem Pracy. Dziś przybiera ono formę radosnych obchodów zbliżonych do karnawału. Na Vappu przygotowuje się także specjalne jedzenie: munkit (l.poj. munkki) – pączki oraz tippaleivät (l.poj. tippaleipä) – rodzaj
ciastek w formie gniazd smażonych w głębokim
oleju. Przed podaniem posypuje się je
cukrem pudrem. Z
napojów obowiązkowa jest sima – słodki trunek o niskiej zawartości
alkoholu.Więcej przepisów i opowieści o kuchni fińskiej znajdziecie w książce Tradycje kulinarne Finlandii .170 g
mąki100 ml
mleka2
jajka30 g
cukruszczypta
solicukier puder500-600 ml
oleju do smażeniaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier i
sól, dodajemy
mleko, po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy
jajka i mieszamy do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Masę przelewamy do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka (otwór rękawa nie powinien
mieć więcej niż 2 mm średnicy).
Olej rozgrzewamy do temperatury 170-180ºC. Za pomocą rękawa wyciskamy masę na rozgrzany
olej, tworząc gniazdka. Smażymy je do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu układamy
ciastka na papierowym ręczniku, a przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.