ßßß
            
        
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm1 opakowanie ciasta francuskiego XXLkrem :0,6 l mleka200 g masła5 żółtek150 g cukru70 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanejolejek waniliowy lub 2 laski waniliicukier puder do posypania
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .Z mleka odlewamy 200 ml i mocno podgrzewamy , nie doprowadzając do jego zagotowania . W misce miksujemy na gładką masę żółtka , resztę mleka , cukier , olejek waniliowy ( tyle ile lubicie , ja używam 4 krople ) , mąkę ziemniaczaną i pszenną .Masę tą wlewamy do gorącego mleka ciągle mieszając . Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa nabierze konsystencji budyniu . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło rozcieramy mikserem na krem . Po wystygnięciu masę łączymy z masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny . Po schłodzeniu całość pudrujemy obficie cukrem pudrem i serwujemy ..Mniam ! Smacznego !