Wykonanie
4 . 9 (97.89%) 19 votesNajprostszy przepis na kremówki papieskie , jaki znam . Wychodzą z niego po prostu pyszne ,a dodatkowo przepis ten jest naprawdę łatwy w wykonaniu . Polecam szczególnie tym , którzy tak jak ja nie ufają swoim umiejętnościom cukierniczym 😉 Najbardziej zawodny i dla mnie najtrudniejszy element to
ciasto francuskie , dlatego użyłam kupnego . Nie jest to oszustwo tylko ogromne ułatwienie . Ciasto warte poświęconego mu czasu , jest po prostu pyszne 😉

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm1 opakowanie
ciasta francuskiego XXLkrem :0,6 l
mleka200 g
masła5
żółtek150 g
cukru70 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanejolejek waniliowy lub 2
laski waniliicukier puder do posypania

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .Z
mleka odlewamy 200 ml i mocno podgrzewamy , nie doprowadzając do jego zagotowania . W misce miksujemy na gładką masę
żółtka , resztę
mleka ,
cukier ,
olejek waniliowy ( tyle ile lubicie , ja używam 4 krople ) ,
mąkę ziemniaczaną i pszenną .Masę tą wlewamy do gorącego
mleka ciągle mieszając . Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa nabierze konsystencji budyniu . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia .
Masło rozcieramy mikserem na krem . Po wystygnięciu masę łączymy z
masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty
ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny . Po schłodzeniu całość pudrujemy obficie
cukrem pudrem i serwujemy ..Mniam ! Smacznego !
