ßßß Cookit - przepis na Kremówki papieskie

Kremówki papieskie

nazwa

Wykonanie

4 . 9 (97.89%) 19 votes
Najprostszy przepis na kremówki papieskie , jaki znam . Wychodzą z niego po prostu pyszne ,a dodatkowo przepis ten jest naprawdę łatwy w wykonaniu . Polecam szczególnie tym , którzy tak jak ja nie ufają swoim umiejętnościom cukierniczym 😉 Najbardziej zawodny i dla mnie najtrudniejszy element to ciasto francuskie , dlatego użyłam kupnego . Nie jest to oszustwo tylko ogromne ułatwienie . Ciasto warte poświęconego mu czasu , jest po prostu pyszne 😉
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
krem :
0,6 l mleka
200 g masła
5 żółtek
150 g cukru
70 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy lub 2 laski wanilii
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .Z mleka odlewamy 200 ml i mocno podgrzewamy , nie doprowadzając do jego zagotowania . W misce miksujemy na gładką masę żółtka , resztę mleka , cukier , olejek waniliowy ( tyle ile lubicie , ja używam 4 krople ) , mąkę ziemniaczaną i pszenną .
Masę tą wlewamy do gorącego mleka ciągle mieszając . Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa nabierze konsystencji budyniu . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło rozcieramy mikserem na krem . Po wystygnięciu masę łączymy z masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny . Po schłodzeniu całość pudrujemy obficie cukrem pudrem i serwujemy ..Mniam ! Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kremowki-papieskie