ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami i koglem-moglem zapiekany pod bezą

Ryż z jabłkami i koglem-moglem zapiekany pod bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
120 g ryżu białego
300 ml wody
150 ml mleka
szczypta soli
400 g jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd, tj. 4 średnie jabłka)
1 łyżka cukru
1/2 łyżki waniliowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
25 g rodzynek
2 żółtka
25 g cukru
beza
2 białka
szczypta soli
65 g cukru
Wykonanie
jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, a te jeszcze na pół
zagotować wodę z mlekiem i szczyptą soli, wrzucić ryż i gotować ok. 15 min. lub dłużej na małym ogniu – do momentu aż ryż wchłonie niemal cały płyn i będzie miał gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania, gdy będzie gęstnieć, ryż trzeba od czasu do czasu mieszać, by się nie przypalił. Odstawić, by stygł
jednocześnie podczas gotowania ryżu, jabłka umieścić w garnku z grubym dnem lub na patelni, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny oraz rodzynki. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez 10 do 15 min. – do momentu aż jabłka zmiękną, a woda odparuje. Podczas prażenia od czasu do czasu przemieszać
do przestudzonego, gęstego ryżu dodać uprażone jabłka i wymieszać aż do połączenia – masa powinna być gęsta
żółtka ubić z cukrem na puszysty, jasny krem, a następnie dodać do mieszanki ryżu i jabłek i wymieszać – wtedy masa nieco się rozrzedzi i nabierze puszystości
formę ceramiczną wysmarować niewielką ilością masła i nałożyć do niej mieszankę ryżu, jabłek i żółtek. Wyrównać łyżką
białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany
pianę wyłożyć na mieszankę ryżowo-jabłkową i równo rozprowadzić. Można zrobić ozdobne “czuby” łyżką. Można też pianę zamiast wykładania, wycisnąć szprycą cukierniczą, żeby było bardziej dekoracyjnie
włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C i piec przez 20 min., aż beza lekko się zarumieni
można podawać na ciepło lub na zimno
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/ryz-z-jablkami-i-koglem-moglem-zapiekany-pod-beza