Wykonanie
Składniki120 g
ryżu białego300 ml
wody150 ml
mlekaszczypta
soli400 g
jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd, tj. 4 średnie
jabłka)1 łyżka
cukru1/2 łyżki
waniliowego3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
soku z cytryny25 g
rodzynek2
żółtka25 g
cukrubeza2
białkaszczypta
soli65 g
cukruWykonanie
jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, a te jeszcze na półzagotować
wodę z
mlekiem i szczyptą
soli, wrzucić
ryż i gotować ok. 15 min. lub dłużej na małym ogniu – do momentu aż
ryż wchłonie niemal cały płyn i będzie miał gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania, gdy będzie gęstnieć,
ryż trzeba od czasu do czasu mieszać, by się nie przypalił. Odstawić, by stygłjednocześnie podczas gotowania
ryżu,
jabłka umieścić w garnku z grubym dnem lub na patelni, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon,
sok z cytryny oraz
rodzynki. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez 10 do 15 min. – do momentu aż
jabłka zmiękną, a
woda odparuje. Podczas prażenia od czasu do czasu przemieszaćdo przestudzonego, gęstego
ryżu dodać uprażone
jabłka i wymieszać aż do połączenia – masa powinna być gęsta
żółtka ubić z
cukrem na puszysty, jasny krem, a następnie dodać do mieszanki
ryżu i
jabłek i wymieszać – wtedy masa nieco się rozrzedzi i nabierze puszystościformę ceramiczną wysmarować niewielką ilością
masła i nałożyć do niej mieszankę
ryżu,
jabłek i
żółtek. Wyrównać łyżką
białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo
cukier. Dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej pianypianę wyłożyć na mieszankę
ryżowo-
jabłkową i równo rozprowadzić. Można zrobić ozdobne “czuby” łyżką. Można też pianę zamiast wykładania, wycisnąć szprycą cukierniczą, żeby było bardziej dekoracyjniewłożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C i piec przez 20 min., aż
beza lekko się zarumienimożna podawać na ciepło lub na zimno