Wykonanie
Ten przepis był dla mnie totalnym eksperymentem. Nie dosyć, że ciasto na
bułki nie wymagało wyrastania, to jeszcze wkłada się je do zimnego piekarnika. Byłam bardzo sceptycznie nastawiona, tym bardziej, że podczas zagniatania okazało się, że ciasto jest co prawda elastyczne, albo bardzo twarde. Wymagało robienia przerw
między każdym wyrabianiem i formowaniem. Efekt końcowy mnie zaskoczył. Bułeczki mocno wyrosły, są chrupiące i pyszne.Składniki
drożdże instant, 10 g
cukier, 4 g
sól, 8 gletnia
woda, 150 mlletnie
mleko, 150 ml
mąka pszenna typ 500, 500 gDodatkowo:
jajko rozbełtane z łyżką
mleka, do smarowania
mak, kilka łyżekSposób przygotowaniaWszystkie składniki wsypać do miski. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do
ciasta drożdżowego. Po połączeniu składników miksować 5 minut. Zrobić 3-minutową przerwę, żeby ciasto odpoczęło i wyrabiać kolejne 3 minuty. Masę podzielić na 10 równych części. Dwukrotnie złożyć, składając boki do środka, zlepić i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Tutaj możecie zobaczyć jak się składa
bułki.
Bułki posmarować
jajkiem i posypać
makiem. Tępą stroną noża zrobić nacięcia, wciskając go mocno w ciasto. Jeśli zrobimy to zbyt słabo nacięcia znikną, ponieważ
bułki bardzo mocno wyrastają podczas pieczenia.Wstawić blaszkę do zimnego piekarnika. Następnie ustawić go na 200 stopni na funkcję góra-dół. Piec przez około 25 minut.Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na wrzosowisku .Razem ze mną piekły:Ania z Ania w jaśminowej kuchniDorota z Dorcia w kuchniAgnieszka z Słodko-słoneDorota z Moje małe czarowanieAgnieszka ze Studni
mioduKatarzyna z Czarna od kuchniBeata ze Starych garów