ßßß Cookit - przepis na Doskonały barszcz wigilijny (5 składników)

Doskonały barszcz wigilijny (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Barszcz wigilijny to zupa, której cała siła tkwi w prostocie. Testowałam wiele przepisów na ten jeden, idealny, ulubiony barszcz… I przyznam szczerze, że wszystkie modyfikacje i szaleństwa po prostu nie wchodzą w grę. Dla mnie najlepszy jest ten najprostszy, najbardziej klasyczny, przygotowany domowymi sposobami od samego początku. Czysty, klarowny, o głębokim, rubinowym kolorze. Oczywiście, musi być też prosty do przygotowania :) Dlatego w tym przepisie piekę buraki przed wrzuceniem do wywaru. Nie tylko dla wydobycia wspaniałego smaku, ale dla ułatwienia sobie pracy w kuchni. To idealny przepis na pierwszy domowy barszcz, na pewno sprawdzi się u wszystkich początkujących :)
Przepis inspirowany recepturą na barszcz wigilijny z książki Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
Porcje: 3 litry czystego barszczu
Składniki
włoszczyzna [2 pęczki]
cebula [200 g / 2 średnie sztuki]
grzyby leśne suszone [20 g / 2 małe garście]
buraki [ok. kilograma / 8 średnich sztuk]
► zakwas buraczany [1 litr/ 4 szklanki]
Dodatkowo:
liść laurowy [5 listków]
ziele angielskie [8 kulek]
pieprz czarny [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
sól [1/2 łyżeczki + do smaku]
majeranek [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
sok z cytryny [1 łyżeczka – opcjonalnie]
cukier [1 łyżka – opcjonalnie]
Przygotowanie
Buraki umyć, osuszyć i zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz.
Piec na najniższej półce piekarnika w 180 stopniach bez termoobiegu przez godzinę . Można to zrobić przy okazji pieczenia innego dania np. mięsa czy ciasta.
Włoszczyznę obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę przeciąć na pół i opalić nad palnikiem lub podpiec na patelni. Dodać suszone grzyby, opalaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 l czystej, zimnej wody . Gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Wywar przecedzić i znów wlać do garnka. Przestudzone buraki odwinąć z folii, obrać i pokroić w kostkę (najlepiej robić to w rękawiczkach, na plastikowej/szklanej desce).
Do wywaru wrzucić buraki, pół łyżeczki soli i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu .
Pod koniec gotowania dodać zakwas. Skosztować i odpowiednio dodać: pieprz, roztarty w palcach majeranek, a jeśli będzie taka potrzeba cukier i sok z cytryny. Po dodaniu zakwasu, barszczu nie można zagotować, bo straci kolor i właściwości. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, kiedy ma czas, żeby się ,,przegryźć”.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/12/doskonaly-barszcz-wigilijny-5-skladnikow.html