ßßß
Kruche przekładane ciasteczka świąteczne, z nutą mandarynki i cynamonu... U mnie przełożone dżemem, czekoladowym ganache i dulce de leche... dla każdego coś smacznego :). Szybkie do przygotowania, dobra zabawa z dziećmi. Przede wszystkim - pyszne!Składniki na 30 ciastek (po złożeniu) wycinanych foremkach o średnicy 5 - 6 cm:250 g mąki150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę110 g cukru pudru1 jajkoświeżo otarta skórka z 2 mandarynek1 łyżeczka zmielonego cynamonuMąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przekładać ciasteczka.Do przełożenia, wedle upodobań:dżem truskawkowymasa kajmakowa z puszkiczekoladowe ganache (30 ml śmietany kremówki 36% podgrzać i zdjąć z palnika, dodać 30 g posiekanej gorzkiej czekolady i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; odczekać do zgęstnienia)Smacznego :-).