Wykonanie
Kruche przekładane
ciasteczka świąteczne, z nutą
mandarynki i
cynamonu... U mnie przełożone
dżemem,
czekoladowym ganache i dulce de leche... dla każdego coś smacznego :). Szybkie do przygotowania, dobra zabawa z dziećmi. Przede wszystkim - pyszne!Składniki na 30
ciastek (po złożeniu) wycinanych foremkach o średnicy 5 - 6 cm:250 g
mąki150 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę110 g
cukru pudru1
jajkoświeżo otarta skórka z 2
mandarynek1 łyżeczka zmielonego
cynamonuMąkę pszenną przesiać, dodać
masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując
mąką. Wycinać dowolne kształty
ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przekładać
ciasteczka.Do przełożenia, wedle upodobań:
dżem truskawkowymasa kajmakowa z puszki
czekoladowe ganache (30 ml
śmietany kremówki 36% podgrzać i zdjąć z palnika, dodać 30 g posiekanej
gorzkiej czekolady i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego; odczekać do zgęstnienia)Smacznego :-).