Placki z cukinii z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Placki z cukinii z piekarnika są równie smaczną propozycję jak placuszki z cukinii z ziemniakami, placuszki z kalafiora czy placuszki z marchewki i ziemniaków . Powiedziałabym nawet, że zdrowszą alternatywą, jednak tego nie mogę podkreślać, ponieważ w swoim składzie zawierają żółty ser, który nieco kalorii ma… Ale co tam – to właśnie on nadaje placuszkom smak 🙂 Za plackami z cukinii z piekarnika przemawia fakt, że nie trzeba ich smażyć, przewracać, pilnować czy się palą, tylko po prostu wstawić w piekarnik i je upiec 🙂 Placki z cukinii możecie podać na ciepło, jak i na zimno – ja serwowałam je z kwaśną śmietaną oraz sosem czosnkowym. Smakowały każdemu! Dajcie też znać jak Wam wyszyły 🙂 Powodzenia!
Zobacz też:
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Pikantne leczo z cukinią
Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
1 średnia cukinia
100 g żółtego, ostrego sera
jajko
4 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku
papier do pieczenia
Przepis
1
Cukinie kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie wyciskamy dokładnie cukinię, aby pozbyć się z niej wody.
2
Do cukinii ścieramy ser na dużych oczkach, dodajemy jajko oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3
Pieczemy w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem do zrumienienia - około 20 minut.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/placki-z-cukinii-z-piekarnika