Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem to wspaniały pomysł na szybki obiad! Wystarczy Wam zaledwie dwadzieścia minut i danie gotowe. Potrzebujemy kilka składników: makaronu, sera, śmietanki, boczku oraz kilku przypraw. Na pewno polubicie takie połączenie 🙂 Powiem Wam, że ja przepadłam po zrobieniu tego makaronu i będę robić go częściej – zdecydowanie. Chociaż, co się dziwić, jak jestem wielbicielką serów oraz boczku… 🙂 Mam nadzieję, że makaron w sosie gorgonzola z boczkiem również Wam przypadnie do gustu. Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowało! Jestem bardzo ciekawa! Seromaniacy będą zachwyceni!
Zobacz też:
Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
100 g boczku w plasterkach
150 g sera gorgonzola lub sera pleśniowego lazur
200 g słodkiej śmietanki 30%
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
opcjonalnie: zioła do ozdoby
makaron
Przepis
1
Boczek kroimy w drobniejsze plasterki i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.
2
Śmietankę podgrzewamy w rondelku oraz dodajemy do niej pokruszony ser, gałkę muszkatołową oraz odrobinę pieprzu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje.
3
W międzyczasie gotujemy makaron. Łączymy go z sosem serowym oraz boczkiem. Dokładnie mieszamy.
4
Nakładamy na talerze, ozdabiamy ziołami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/06/makaron-w-sosie-gorgonzola-z-boczkiem