Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Marchewkowiec z
pomarańczową ...
Pieczarki faszerowane ... »Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawałCroquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde
ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .Składniki na Croquembouche :1 szklanka
wody100 g
margaryny1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej5 jajszczypta
soliKarmel:1 szklanka
cukru1/4 szklanka
wodyNadzienie do Croquembouche :
serek waniliowy 150 g
serek o smaku
moreli 150 gWykonanie ciasta na Croquembouche :Do garnka wlewamy
wodę , wkładamy
margarynę , wsypujemy odrobinę
soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści
margaryna.Wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .Zostawiamy do ostygnięcia.Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym
jaju i miksujemy aż do ostatniego
jajka .Powstaje gładkie ciasto.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.Nadzienie :Obydwa
serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .Ostudzone Croquembouche nadziewamy
serkiem.Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc
nitki i okręcamy wierzę .Wykonanie karmelu :
Cukier i
wodę umieścić w małej patelni .Podgrzewać na średnim palniku, aż
cukier się rozpuści .Zaczyna bom-belkować , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .
Zapraszam po e-bbok
czwartek, 04 stycznia 2018, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisy
Ciasteczka kruche-
Kyslitol i KarobOd jakiegoś czasu stosuje zamiast
cukru ksylitol inaczej
cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego
cukru. Nowością jest również
Korab zamienni
kakao róPyszne
kraker-swe kuleczki bez pieczeniaMoja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia
krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam sBajaderki wiosenneTakie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety mają wadę, szybko zniKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter