Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu
« Marchewkowiec z
pomarańczową ...
Pieczarki faszerowane ... »
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał
Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde
ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .
Składniki na Croquembouche :
1 szklanka
wody100 g
margaryny1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej5 jaj
szczypta
soliKarmel:
1 szklanka
cukru1/4 szklanka
wodyNadzienie do Croquembouche :
serek waniliowy 150 g
serek o smaku
moreli 150 g
Wykonanie ciasta na Croquembouche :
Do garnka wlewamy
wodę , wkładamy
margarynę , wsypujemy odrobinę
soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści
margaryna.
Wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .
Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym
jaju i miksujemy aż do ostatniego
jajka .
Powstaje gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.
Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Nadzienie :
Obydwa
serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .
Ostudzone Croquembouche nadziewamy
serkiem.
Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .
Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc
nitki i okręcamy wierzę .
Wykonanie karmelu :
Cukier i
wodę umieścić w małej patelni .
Podgrzewać na średnim palniku, aż
cukier się rozpuści .
Zaczyna bom-belkować , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .





Zapraszam po e-bbok

czwartek, 04 stycznia 2018, rozowakuchnia
poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Ciasteczka kruche-
Kyslitol i Karob
Od jakiegoś czasu stosuje zamiast
cukru ksylitol inaczej
cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego
cukru. Nowością jest również
Korab zamienni
kakao ró
Pyszne
kraker-swe kuleczki bez pieczenia
Moja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia
krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam s
Bajaderki wiosenne
Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety mają wadę, szybko zni
Komentarze
O mnie

Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie reksio740@wp.pl

Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter