Wykonanie
Poziom trudnościSurówka z czerwonej,
kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i K) i minerałów (wapń, magnez, fosfor i potas). Najlepsze kiszonki to te domowej roboty, wtedy mamy pewność, że nie są dokwaszane
octem. Najlepiej jeść je na surowo w formie surówek i koniecznie w towarzystwie ulubionego
oleju, ponieważ witaminy A, C i K są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (bez tłuszczu nasz organizm nie zagospodaruje w/w witamin). Surówka z czerwonej,
kiszonej kapusty jest smaczna, zdrowa i ma piękny kolor, świetnie pasuje do dań
rybnych oraz
mięsnych (zwłaszcza do
wołowiny).Porcja dla 4 – 5 osób (jako dodatek do obiadu)Składniki:25 dag czerwonej,
kiszonej kapusty (bez
octu)1 nieduża
czerwona cebula1 duże
jabłko1 płaska łyżeczka
miodu2 łyżki
oleju lnianego lub innego ulubionegoSposób przygotowania:
Kapustę pokroić, przełożyć do salaterki.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,
jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wszystko dodać do
kapusty.





Doprawić
miodem i
olejem, wymieszać.

Surówkę odstawić na 15 minut, żeby smaki się połączyły.

Smacznego!