ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty

Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i K) i minerałów (wapń, magnez, fosfor i potas). Najlepsze kiszonki to te domowej roboty, wtedy mamy pewność, że nie są dokwaszane octem. Najlepiej jeść je na surowo w formie surówek i koniecznie w towarzystwie ulubionego oleju, ponieważ witaminy A, C i K są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (bez tłuszczu nasz organizm nie zagospodaruje w/w witamin). Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty jest smaczna, zdrowa i ma piękny kolor, świetnie pasuje do dań rybnych oraz mięsnych (zwłaszcza do wołowiny).
Porcja dla 4 – 5 osób (jako dodatek do obiadu)
Składniki:
25 dag czerwonej, kiszonej kapusty (bez octu)
1 nieduża czerwona cebula
1 duże jabłko
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki oleju lnianego lub innego ulubionego
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić, przełożyć do salaterki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wszystko dodać do kapusty.
Doprawić miodem i olejem, wymieszać.
Surówkę odstawić na 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/01/surowka-czerwonej-kiszonej-kapusty