Wykonanie
Domowe
pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek./inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/400 g
mąki pszennej100 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu140 ml
wody140 ml
mleka15 g świeżych
drożdży20 g
oleju słonecznikowego lub rzepakowegodo posmarowania: rozmącone
jajko lub
mleko lub
śmietanaopcjonalnie -
płatki owsiane lub
ziarna słonecznika do posypania
Mleko i
wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do
mleka z
wodą dodać
drożdże i
miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.
Mąkę pszenną, pszenną razową,
sól wymieszać. Dolać
olej i rozmieszane w płynie
drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco
mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc
bułki. Układamy
bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą
bułkę smarujemy rozmąconym
jajkiem / żółtkiem/
mlekiem lub
śmietanką. Posypujemy według uznania
płatkami owsianymi lub
słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.