ßßß Cookit - przepis na Buďż˝ki pszenno - razowe

Bu�ki pszenno - razowe

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek.
/inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
140 ml wody
140 ml mleka
15 g świeżych drożdży
20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
do posmarowania: rozmącone jajko lub mleko lub śmietana
opcjonalnie - płatki owsiane lub ziarna słonecznika do posypania
Mleko i wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do mleka z wodą dodać drożdże i miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.
Mąkę pszenną, pszenną razową, sól wymieszać. Dolać olej i rozmieszane w płynie drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc bułki. Układamy bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem / żółtkiem/ mlekiem lub śmietanką. Posypujemy według uznania płatkami owsianymi lub słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2017/11/Bulki-pszenno-razowe.html