Wykonanie
Przepis na słone
ciasteczka serowe zaczerpnęłam z książeczki, którą dostałam jakiś czas temu od babci. Jest to pozycja z 1969 roku “Goście w domu”, Ewy Orczykowskiej. Oryginalna nazwa przepisu to “Ciasteczka
serowe wiedeńskie”, jednak ten przepis w książce dodatkowo wskazywał, aby na każde z
ciasteczek przed pieczeniem położyć cały
migdał, jednak nie byłam przekonana do takiego połączenia i zrobiłam
ciasteczka serowe bez tego urozmaicenia. Chociaż kolejnym razem spróbuję przepisu oryginalnego. Słone
ciasteczka serowe wyszły bardzo smaczne, jednak są dość tłuste –
ser i
masło… to całkiem kaloryczne połączenie, ale… jak wiecie, wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi, ważne, aby było z głową 😉Jeżeli jesteście fanami
krakersów, słonych paluszków czy
chipsów, na pewno te
ciastka serowe przypadną Wam do gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! 🙂 Zapraszam po przepis i smacznego!Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minutSkładniki120 g
twardego sera -
parmezanu,
sera cheddar120 g
masładwa
żółtkaszklanka
mąkiszczypta
soli i
pieprzuPrzepis1
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach.2Do powyższych składników dodajemy
żółtka oraz
mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto.3Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 - 1 cm i wycinamy
ciasteczka o dowolnym kształcie. Jak widzicie ja wycięłam kółka i ozdobiłam każde
ciastko napisem, używając pieczątek do wypieków.4Gotowe
ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.5Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż
ciastka się zrumienią - około 15 minut.



Zobacz też:Odrywane
drożdżowe ślimaczki z
szynką i
seremChlebek odrywany z
suszonymi pomidoramiMini tarty z
ciasta francuskiego z
pomidorkami i
fetą