ßßß Cookit - przepis na Słone ciasteczka serowe

Słone ciasteczka serowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na słone ciasteczka serowe zaczerpnęłam z książeczki, którą dostałam jakiś czas temu od babci. Jest to pozycja z 1969 roku “Goście w domu”, Ewy Orczykowskiej. Oryginalna nazwa przepisu to “Ciasteczka serowe wiedeńskie”, jednak ten przepis w książce dodatkowo wskazywał, aby na każde z ciasteczek przed pieczeniem położyć cały migdał, jednak nie byłam przekonana do takiego połączenia i zrobiłam ciasteczka serowe bez tego urozmaicenia. Chociaż kolejnym razem spróbuję przepisu oryginalnego. Słone ciasteczka serowe wyszły bardzo smaczne, jednak są dość tłuste – ser i masło… to całkiem kaloryczne połączenie, ale… jak wiecie, wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi, ważne, aby było z głową 😉
Jeżeli jesteście fanami krakersów, słonych paluszków czy chipsów, na pewno te ciastka serowe przypadną Wam do gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! 🙂 Zapraszam po przepis i smacznego!
Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar
120 g masła
dwa żółtka
szklanka mąki
szczypta soli i pieprzu
Przepis
1
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2
Do powyższych składników dodajemy żółtka oraz mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto.
3
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 - 1 cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jak widzicie ja wycięłam kółka i ozdobiłam każde ciastko napisem, używając pieczątek do wypieków.
4
Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5
Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut.
Zobacz też:
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/11/slone-ciasteczka-serowe