Wykonanie
Glazurowane podudzia z
kurczaka są pyszne , pełne aromatu i smaku . Delikatne
mięsko , doskonale pasuje do
ryżu lub frytek . Moi chłopcy uwielbiają
kurczaki, pod każda postacią , wręcz do obrzydzenia ..
kurczak , pałki, skrzydełka ,
piersi z kurczaka , czyli także
kurczak 😉 W tej drobiowej krainie dziecięcych smaków, po prostu rządzą
kurczaki , dlatego trzeba wiele wysiłku ,żeby z tego samego, zrobić zupełnie co innego , dnia każdego 😉 Chociaż ostatnio starszy zaczął przebąkiwać ,że dobra jest też
wieprzowina , no tak czyli w przyszłości wyczuwam ,że czeka na mnie
świnia ..codziennie 😉 Hm.. dzieci i ich gusta ..;)
Składniki :6 podudzi z
kurczakasól do smakuglazura :2 czubate łyżki słodkiej
musztardy ( np. Roleski słodko-ostra)1 płaska ,łyżka ostrej
musztardy chrzanowej4 łyżki
miodu z mniszka-porządne ( lub pszczelego )1 łyżeczka
mąki kartoflanej1 szklanka
bulionu drobiowego ( można zrobić z kostki )1 płaska łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
czosnku granulowanego2 łyżeczki burbona lub
whiskybiały pieprz do smaku ( 1/2 płaskiej, łyżeczki w moim przypadku )1 łyżka
masła – solidna
Podudzia płukamy , osuszamy ręcznikiem , solimy i odkładamy do lodówki na godzinę . W tym czasie przygotowujemy glazurę . Do malutkiego rondelka , wkładamy
masło , roztapiamy i zanim zacznie się smażyć, dodajemy do niego
musztardę ( oba rodzaje ), energicznie mieszając , następnie wlewamy
miód . Cały czas trzymamy na małym gazie i mieszamy , dokładając
przyprawy oraz burbon ( lub
whisky ) . Jak się wszystko podgrzeje , wlewamy
bulion wymieszany z
mąką kartoflaną , mieszamy do momentu ,aż całość uzyska konsystencję , średnio rzadkiego kiślu . Wyłączamy gaz , odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia . Jeśli nie przykryjecie , utworzy się kożuch , który trzeba będzie zdjąć . Podudzia układamy na blaszce do pieczenia i zalewamy wystudzoną glazurą, obtaczamy w niej , żeby pokryły się dokładnie . Pieczemy najpierw pod przykryciem około 20-30 minut w temperaturze 170 C w zależności od wielkości podudzi . Następnie odkrywamy i pieczemy następne 15-20 minut w temperaturze 180 C . Podajemy z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !