Wykonanie
Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj 😉 Wiadomo ,
musztarda ,
indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich 😉 Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm ..
dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak
czekoladę i poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne 😉
Składniki :1 szt, udo z
indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią 😉 Tak dla pewności 😉 )2 łyżki
mioduząbek
czosnku1/2 łyżeczki ,mielonej
gałki muszkatołowejsól ,
pieprz do smaku2 łyżki
olejusos musztardowy :2 łyżki
masła4 łyżki
musztardy miodowej1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
kurkumy2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku4 łyżki
śmietany kremówki 30%biały pieprz do smaku1 kostka , bulionowa drobiowa
Mieszamy ze sobą ,
olej ,
miód , wyciśnięty praską
czosnek i
gałkę muszkatołową , do uzyskania jednolitej marynaty . Udo z
indyka, nacieramy marynatą od strony wewnętrznej , a także na skórze , doprawiamy
solą i
pieprzem . Zwijamy w ładną roladę – pieczeń , związujemy ciasno sznurkiem ,żeby się nie rozpadła . Ja po prostu motam , jak wyjdzie , przed podaniem i tak się to odwija i ściąga , ważne ,żeby podczas pieczenia, kupy się trzymało 😉 Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka
mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek
miodu, powoduje jej szybsze brązowienie , wtedy po prostu, kładziemy na wierzchu, kawałek folii do pieczenia 😉 W rondelku,na małym ogniu , roztapiamy
masło , dodajemy
kurkumę,
musztardę ,cały czas mieszając , wkruszamy kostkę
bulionową ,dokładamy
czosnek wyciśnięty praską ,
miód . Nie przerywając mieszania , dolewamy na koniec
śmietanę , mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji , odstawiamy z gazu i doprawiamy
pieprzem .
Udziec indyka , uwalniamy z kłębów sznurka 😉 Kroimy pieczeń, zanim wystygnie i podajemy, polany sosem..to wszystko 😉 Smacznego !