ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym

Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym

nazwa

Wykonanie

Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj 😉 Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich 😉 Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę i poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne 😉
Składniki :
1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią 😉 Tak dla pewności 😉 )
2 łyżki miodu
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku
2 łyżki oleju
sos musztardowy :
2 łyżki masła
4 łyżki musztardy miodowej
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki 30%
biały pieprz do smaku
1 kostka , bulionowa drobiowa
Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek i gałkę muszkatołową , do uzyskania jednolitej marynaty . Udo z indyka, nacieramy marynatą od strony wewnętrznej , a także na skórze , doprawiamy solą i pieprzem . Zwijamy w ładną roladę – pieczeń , związujemy ciasno sznurkiem ,żeby się nie rozpadła . Ja po prostu motam , jak wyjdzie , przed podaniem i tak się to odwija i ściąga , ważne ,żeby podczas pieczenia, kupy się trzymało 😉 Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu, powoduje jej szybsze brązowienie , wtedy po prostu, kładziemy na wierzchu, kawałek folii do pieczenia 😉 W rondelku,na małym ogniu , roztapiamy masło , dodajemy kurkumę,musztardę ,cały czas mieszając , wkruszamy kostkę bulionową ,dokładamy czosnek wyciśnięty praską , miód . Nie przerywając mieszania , dolewamy na koniec śmietanę , mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji , odstawiamy z gazu i doprawiamy pieprzem . Udziec indyka , uwalniamy z kłębów sznurka 😉 Kroimy pieczeń, zanim wystygnie i podajemy, polany sosem..to wszystko 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pieczen-z-indyka-z-sosem-musztardowo-kurkumowym