ßßß
Składniki :kilka garści pomidorków koktajlowych4-5 liści świeżej bazylii na słoik1 duży ząbek czosnku na słoik1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu na słoik ( słoik około 300 ml )1 łyżka oleju , także na słoikZalewa :1 l wody1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %2 szklanki cukru1 łyżka soli
Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia . Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy i układamy w słoikach , przekładając listkami bazylii oraz pociętymi ząbkiem czosnku . Dodajemy pieprz , olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Przed degustacją , pozwólcie im przejść zalewą, przez przynajmniej tydzień . Gotowe 😉 Smacznego !