ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

nazwa

Wykonanie

Idealny bilans smakowy : jogurt naturalny ze słodką , białą czekoladą i kwaskowe porzeczki w słodkiej , agrestowej galaretce.
Typowo letnie , lekkie , rozpływające się w ustach ciasto na zimno z orzeźwiającymi owocami.
Smakuje doskonale..
Składniki:
Tortownica 18 cm
Składniki:
750g. jogurtu naturalnego typu greckiego
400g. białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wrzątku
1 szklanka oczyszczonej białej porzeczki
1 galaretka agrestowa + 300 ml wrzątki
Przygotowanie:
W garnku na kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę , odstawiamy do wystudzenia.
żelatynę rozpuszczamy w wrzątku , odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przekładamy jogurt naturalny , dodajemy ziemną czekoladę i żelatynę oraz wsypujemy cukier puder.
Miksujemy do połączenia się składników.
Masę wylewamy do tortownicy ( jeśli używamy fory nie otwieranej wyłóżmy ją papierem do pieczenia).
Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Wierzch ciasta posypujemy porzeczką , wylewamy galaretkę.
Pozostawiamy w lodówce na kolejne 2-3 godz a najlepiej na noc.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/jogurtowa-pianka-z-biala-czekolada-i-porzeczka-w-galaretce