ßßß
Tak, wiem… jest po sezonie grillowym, ale podobno na boczek zawsze jest sezon :) Poza tym marynatę możecie wykorzystać do innego mięsa. A jest boska. Słodko-pikantna na bazie czerwonego wina. Bardzo polecam!Składnikisurowy boczek, 500-600 golej rzepakowy, 2-3 łyżkiczosnek, 2 ząbkiszalotka, 1 szt.chili w proszku, 2 łyżeczkipapryka słodka, 1 łyżeczkasól, 1/2 łyżeczkizioła prowansalskie, 1 łyżeczkacukier brązowy, 6-7 łyżeczekczerwone półwytrawne wino, 250 mlSposób przygotowaniaBoczek pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm.Na rozgrzanym oleju lekko zarumienić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać cukier i wlać odrobinę wina. Kiedy zacznie bulgotać, a cukier lekko się rozpuści stopniowo wlewać resztę wina. Gotować, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.Kiedy marynata wystygnie obtoczyć w niej boczek i schować do lodówki na 6-12 godzin.Następnie wyciągnąć i doprowadzić do temperatury pokojowej. Grillować po 10 minut z każdej strony.